Izvor: Happy BSC Portal/Informer.rs
25.11.2023 u 16:37
0

ELIKSIR ZDRAVLJA: Čuva srce, jetru i štiti od raka

Lisnato povrće odličan je način da poboljšate zdravlje jer sadrži mnoge ključne hranljive materije, vitamine, minerale i antioksidanse, zbog čega nutricionisti preporučuju da ga uvedete u svakodnevnu ishranu.

Po mišljenju nutricionista s Londonskog univerziteta, ovo je top osam „zeleniša“, piše časopis „Konverzejšen“.

Spanać

Spanać je pun gvožđa, kalcijuma, kalijuma i vitamina B6, C i K. Odličan je izvor antioksidanasa. Oni mogu da smanje rizik od razvoja brojnih bolesti, među kojima su bolesti srca i neki tipovi karcinoma. Najbolje ga je jesti nekuvanog, kao salatu, jer se kuvanjem uništavaju polifenoli i flavanoli iz listova.

Kelj

Ima jedinstven, pomalo gorak ukus, ali ako možete da ga podnesete, konzumacijom kelja u organizam ćete uneti brojne važne mikronutrijente poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, cinka, bakra, mangana i selena, a odličan je izvor i mnogih vitamina, među kojima su A, B, E, C i K. Nutricionisti savetuju da kod pripreme kelja izbjegavate njegovo blanširanje i kuvanje jer tako smanjujete količinu minerala, vitamina i fitohemikalija sadržanih u lišću. Dakle, kelj možete jesti i nekuvan u salatama.

Pixabay

 

Blitva

Ovo povrće blago slatkastog ukusa sadrži velike količine vitamina A i C. Čak i mala količina blitve ili oko 175 grama može da zadovolji vaše dnevne potrebe za vitaminom K, važnim za proces zgrušavanja krvi i održavanje zdravlja kostiju. Blitva sadrži brojne važne minerale poput gvožđa, bakra, kalijuma i kalcijuma.

Raštan je dobar izvor luteina, koji je važan za zdravlje očiju. Obiluje vitaminima A i C i mineralima poput kalcijuma, gvožđa, cinka, bakra i selena, a i dobar je izvor vlakana.

Rukola

Ako volite zeleno lisnato povrće svežeg, pikantnog, pomalo gorkog i paprenog ukusa, razmislite o dodavanju rukole na svoj tanjir. Rukola obiluje nitratima, za koje su studije pokazale da poboljšavaju sportski učinak, a bogata je vitaminima K i C, kalcijomom i polifenolima.

Rimska salata

Hrskava zelena salata blagog ukusa puna je nutritivno bogatih sastojaka. Dobar je izvor vitamina i minerala, poput vitamina A, K, C i folata (vitamina B grupe). Ove hranljive materije su neophodne za održavanje celokupnog zdravlja i jačanje i održavanje imunosistema. Takođe je i dobar izvor vlakana, koja umanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka creva.

Potočarka

Pored posebnog ukusa, potočarka obiluje vitaminima A, B6, B12 i C i antioksidansima. Zanimljivo je da sadrži više vitamina C od pomorandže, više kalcijuma od mleka, više gvožđa od spanaća i više folata od banane.

PRAVA RIZNICA ZDRAVLJA: Bogat je vitaminima i mineralima

Kineski kupus

Ova vrsta belog kupusa može da se koristi u supama, salatama ili, jednostavno, dinstana kao prilog. Bogata je vlaknima i raznim vitaminima, mineralima i antioksidansima. Zeleni listovi kineskog kupusa doprinose održavanju zdravlja kostiju, jačanju imuniteta, održavanju zdravlja vida, srca, dobrog krvnog pritiska.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter