Izvor:
29.12.2017 u 17:39
0

ARHIV OTKRIO DA NIJE HTELA DA SE „DRUŽI“ SA NJOM: Margaret Tačer odbila da primi Čia-čia pandu u avion!

Bivša britanska premijerka Margaret Tačer svojevremeno je odbila da u svoj avion za Vašington primi džinovsku pandu iz londonskog Zoološkog vrta, pokazuju novoobjavljeni podaci iz britanskog Nacionalnog arhiva.

Tačerova je tada svoju odluku prokomentarisala rečima da pande nisu "predznak sreće" za političare. Vašingtonski institut Smitsonijan tražio je u to vreme pandu Čia-čia na pozajmicu radi parenja sa pandom Čing-čing, vrstom sa staništem u SAD.

Lord Cukerman, tadašnji predsednik londonskog Zoološkog društva, predložio je da panda čia-čia deli let "konkordom" sa premijerkom 1981. godine.

Sekretar Kabineta premijerke Tačer, ser Robert Armstrong, tada je napisao da lord Cukerman "to vidi kao dokaz posebnih odnosa i bio bi veoma srećan da pandu isporuči na bilo koji način koji premijerka bude smatrala najprimerenijim u interesu britansko-američkih odnosa". Takođe je napisao da je lord Cukerman "čak predložio da bi premijerka možda mogla da pandu poveze svojim ''konkordom'' kada idućeg meseca bude putovala u Vašington".

Međutim, privatni sekretar Tačerove, Klajv Vitmor, tada je odgovorio:

– Njen komentar je da neće voditi pandu sa sobom jer pande i političari zajedno ne slute na dobro –

Nacionalni arhiv sadrži i papir na kojem je Tačer napisala: "Ne vodim pandu sa sobom", pri čemu je dvaput podvukla rečcu "ne" i jedanput reč "sobom". Takođe je navela da lord Cukerman zna više o pandama od nje same, te da je sigurna da on može da "sredi stvari".

Nacionalni arhiv u Lonodnu sadrži više od 11 miliona zvaničnih dokumenata, od kojih su mnogi prebačeni iz vladinih ministarstava, a često se otvaraju za javnost posle 30 godina.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter