Izvor: Telegraf
26.07.2021 u 16:01
0

KO JE PODLOŽNIJI KORONA VIRUSU, KUCE ILI MACE?

Kućne mačke su podložnije korona virusu od pasa, pokazuje najnovija studija. Istraživači sa Univerziteta u Minesoti ispitivali su rasprostranjenost SARS-CoV-2 kod najpopularnijih ljubimaca – pasa i mačaka i zaključili da čak osam odsto mačaka ima antitela na virus, što govori da su verovatno bile zaražene.

S druge strane, manje od jedan odsto pasa je imalo antitela, što govori da su manje podložni virusu od krznenih lepotica.

VAŽNO:

VULIN EKSKLUZIVNO U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ OTKRIO PLANOVE BELIVUKA I MILJKOVIĆA: Morali smo da pokažemo one jezive fotografije, i moja deca čitaju o tome – ali SRBIJA JE VAŽNIJA OD VUČIĆA I MENE!

DRECUN SAMO U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Preko lažne priče o genocidu Kurti BRUTALNO NAPADA NAŠ NAROD – svi se boje Srbije koja NIJE na kolenima!

Vojvodina: Nastavlja se projekat ranog otkrivanja raka pluća

Hin Li, koautor studije kaže da bi ovo otkriće moglo da bude od velikog značaja za zdravlje ljudi ali i njihovih ljubimaca.

U studiji su ispitani uzorci krvi 239 mačaka i 510 pasa, u periodu od aprila do juna 2020. godine.

Dva nova serološka testa trebalo bi da pokažu prisustvo antitela, koja indikuju da je životinja prethodno preležala virus. Testovi su pokazali da čak 8 odsto mačaka ima antitela, a ista su registrovana kod manje od 1 odsto pasa.

– Rezultati će pomoći da se razjasni prevalenca prenosa ovog koronavirusa među kućnim ljubimcima i njihovim vlasnicima – rekao je Jujing Liang, koautor studije.

Tim naučnika sada proučava podatke prikupljenje u ostalim mesecima 2020, kada je zabeležen pik u broju obolelih širom sveta. Ova studija objavljena je nedugo nakon holandske studije, koja pokazuje da je korona virus čest kod ljubimaca ukoliko su njihovi vlasnici oboleli od korone.

Naučnici su uzeli 310 briseva od ljubimaca u 196 domaćinstava gde je najmanje jedna osoba obolela od korone.

PROČITAJTE JOŠ:

NOVAK DOBIO NEMCA PO ŠESTI PUT: Nastavlja prema teniskom tronu!

NEDIMOVIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: „Tržište traži standardizaciju pakovanja paradajza!“

EKSKLUZIVNO ZA HAPPY TV: OVAKVA JE ATMOSFERA U TOKIJU, naši sportisti su spremni za NOVE POBEDE NA OI

VREMENSKA PROGNOZA ZA PONEDELJAK: Vraćaju se PAKLENE VRUĆINE, ali nas večeras čeka i NAGLA PROMENA!

Šest mačaka i sedam pasa imali su pozitivan PCR test, dok su kod još 54 registrovana antitela.

Vlasnici koji kovid-19 prenose na kućne ljubimce predstavljaju „zanemarljiv rizik po javno zdravlje“, ističu istraživači, ali navode da postoji mogućnost da oni postanu „rezervoar“ i ponovo ga prenesu ljudima nakon što virus napusti ljudsku populaciju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter