Izvor:
05.04.2019 u 19:10
0

KOLIKO ČESTO TREBA DA PERETE JASTUKE? Detaljno uputstvo!

Saznajte koliko često i na koji način bi trebalo da peremo jastuke koji mogu biti izvor zaraze i pojave alergija.

Ako mislite da je, kada su higijena i vaše zdravlje u pitanju, dovoljno što redovno menjate jastučnice, varate se! Naime, nakon druge godine spavanja na jastuku, trećinu njegove težine čine odvratne stvari poput bakterija, grinja, buba i njihovog izmeta.

Osamdeset odsto osoba koje pate od alergija imaju problema upravo zbog toga. Zato bi jastuke trebalo da perete u mašini svaka tri meseca i da pritom dodate teniske loptice, kako jastuk ne bi izgubio svoju formu tokom pranja.

Kako prati jastuke

Sortirajte jastuke prema vrsti i veličini. Postoje različite vrste jastuka poliesterskog veštačkog punjenja, memori pene, čista pena i perjani jastuci između ostalog. Prisetite se da pročitate uputstva za održavanje jastuka.

Napunite veš mašinu sa količinom vode koja je dovoljna da se operu jastuci. Ovo takođe možete uraditi i u kadi ili lavabou. Ne perite više od dva jastuka u isto vreme, ukoliko imate malo vreme pranja. Perite jastuke sa najtoplijom temperaturom vode. Pomešajte ulje eukaliptusa ili pepermint ulje u vodu da ubijete grinje. Jastuke od čiste i memori pene bi trebalo prati na ruke u lavabou ili kadi mešajući sirće ili sok od limuna i vodu. Sirće i sok od limuna imaju kiselinu koja je dobra za uklanjanje mrlja.

Postavite mašinu na mod za osetljivo rublje da biste oprali jastuke.

Za perjane jastuke upotrebite sirće. Potopite ih na 15 minuta, izvadite i ocedite. Ponovite ovo dok jastuk ne bude potpuno čist. Perjane jastuke morate ocedit, jer je potrebno vreme da bi se osušili. Možete ih ubaciti u mašinu za sušenje i vaditi ih svakih 10 minuta da ih otresete i vraćajte ih dok se ne osuše.

Ostavite jastuke da se suše. Stavite ih na sunce koje će im dati belinu, ukoliko su jastuci beli, i lep miris.

Za održavanje jastuka, možete posuti sodu bikarbonu svaki put da biste uklonili neprijatne mirise. Koristite jastučnice da biste sprečili bojenje.

Opusteno
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter