Izvor:
02.04.2019 u 16:11
0

TAJNI JEZIK: Šta zapravo znači neobični žargon stjuardesa i pilota!

Tajni jezik kabinskog osoblja – šta zapravo znači neobični žargon stjuardesa i pilota.

Oprema je zapravo naziv za letelicu. Pa kada čujete: Oprema izgleda dobro, znači da nema nikakvih problema na avionu… Svaki put kada putujemo avionom možemo čuti čudan rečnik koji koristi kabinsko osoblje. Bivša stjuardesa otkriva šta najčešći izrazi zapravo znače…

Pripremite vrata za odlazak/dolazak (Prepare doors for departure/arrival)

U hitnim slučajevima i slučajevima evakuacije, tobogani na naduvavanje, koji se obično nalaze pri dnu svakih vrata letelice, dizajnirani su da se automatski naduvaju eksplozijom zbijenog (kompresovanog) ugljen dioksida i kiseonika za svega nekoliko sekundi. Ali neće raditi ukoliko osoblje pre poletanja nije pripremilo vrata, odnosno povuklo polugu koja povezuje tobogan sa pragom.

Unakrsna provera i unakrsna provera završena (Cross-check i cross-check complete)

Radi se o duploj proveri prethodne akcije, ali drugu proveru izvršava druga stjuardesa.

Poziv (All-call)

Razni prevoznici imaju drugačije procedure za stjuardese i njihovu proveru vrata. Nekada će proveru zatražiti u privatnosti, a nekada preko razglasa, pa će tako i putnici čuti šta pričaju.

Odskočno sedište (Jump seat )

Ovaj termin odnosi se na mala sedišta, na kojima su stjuardese prilikom poletanja, sletanja i turbulencija. Ali, čim oni ustanu, sedišta se automatski zatvaraju odnosno odskaču.

Okretač (Spinner)

Putnicima koji stižu na aerodrom u poslednji tren i nemaju dodeljeno sedište, osoblje poručuje da sednu gde nađu prazno mesto. Ovo često dovodi do toga da se putnici okreću okolo tražeći mesto, odakle i naziv.

Demo

Demo je inače skraćenica za demonstraciju, a u ovome slučaju, odnosi se na informisanje putnika o sigurnosti.

Putnik bez vozne karte (Deadhead)

Ovo je samo izraz za člana osoblja koji je na dužnosti, ali istovremeno leti kao putnik kući nakon smene.

Crveno oko (Redeye)

Ovaj izraz znači noćni let odnosno noćnu smenu za kabinsko osoblje. Iako noćna smena zna biti naporna onima koji nisu navikli na to, za druge je olakšanje jer ima manje posla, s obzirom da većina putnika spava.

Oprema (Equipment)

Oprema je zapravo naziv za letelicu. Pa kada čujete – Oprema izgleda dobro, znači da nema nikakvih problema na avionu.

Trkači (Runners)

Izraz: Čekamo trkače, znači da stižu putnici sa drugog leta koji je kasnio, pa trče kroz aerodrom da bi stigli. To je znak stjuardesama da se pripreme na spremanje njihovog prtljaga i smeštanje putnika na mesto, kako bi avion što pre poleteo. Neki prevoznici će čekati trkače, dok drugi nisu toliko ljubazni.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter