Izvor: HappyBSC
20.06.2022 u 15:36
0

TAKO ČUDESNA I MISTERIOZNA: Deset zanimljivosti o Srbiji!

Srbija, toliko čudesna, a istovremeno i misteriozna, krije mnoge tajne, mistične predele i neobične legende. Zanimljivosti o našoj zemlji ne prestaju da fasciniraju turiste, pa su zato toliko i značajne za sve njih, ali svakako i za nas. Iako sigurno znate neke zanimljivosti o Srbiji, sigurni smo da postoje i one manje poznate činjenice koje ne znate. One zaslužuju da budu otkrivene i zato vam otkrivamo 10 zanimljivosti o Srbiji koje će vas oduševiti!

1. U Srbiji postoji Kameno selo ili selo Gostuša, koje se nalazi na obroncima Stare planine. Ovo selo je neobično i posebno po tome što su sve kuće izgrađene od kamena, blata, ali i drugih materijala koji su pronađeni u okolini.

2. Osamnaest rimskih imperatora je rođeno u zemlji koja je danas Srbija. Najpoznatiji od njih je Konstantin Veliki, rodom iz Niša, koji je 313. godine Milanskim ediktom hrišćanstvo proglasio ravnopravnom sa ostalim religijama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

3.  Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi. Naime, arheološka iskopavanja potvrđuju da naselja na teritoriji koju obuhvata sadašnji Beograd postoje oko 7000 godina. Zanimljivo je da su nedaleko od Beograda pronađeni ostaci kultura iz bronzanog doba od kojih se posebno ističu Vinčanska i Starčevačka kultura.

4. Prva bolnica u Srbiji osnovana je Studeničkim tipikom koji je napisao sveti Sava. Manastir Studenica  je prva bolnica na teritoriji Srbije i najpre je  imala dvanaest ležaja, a prvi lekari bili su monasi.

5. Iako mnogi znaju za Savu Savanovića, prvi pravi vampir u Srbiji bio je Petar Blagojević iz sela Kisiljevo kod Velikog Gradišta. On je, verujući istorijskim izvorima, živeo u 18. veku i za njega se vezuje legenda da je posle smrti postao vampir. Navodno, Petar se ukazivao meštanima na samrtnoj postelji i davio ih je. Budući da je mnogo meštana preminulo na neobičan način, dva meseca nakon Petrove smrti, otvoren je njegov grob. Tada je otkriveno da njegovo telo nije trunelo i da je na usnama imao svežu krv. Zbog velikog straha, meštani su kroz njegovo srce proboli kolac i telo spalili. Ovaj slučaj dospeo je u jednom bečkom časopisu i spada u prva pominjanja vampirizma u Evropi i svetu.

BIBA STRUJA POSTAJE BIBA „SKUPA STRUJA“: To što planiram, nikada niko nije uspeo!

6. Prva kafana u Evropi otvorena je u Srbiji 1522. godine u Beogradu na Dorćolu. Kada je Sulejman 1521. osvojio Beograd, Osmanlije su donele sa sobom običaj ispijanja kafe na javnom mestu.

7. Najdublja jama u Srbiji je Rakin ponor i nalazi se u zapadnom delu Miroča, oko 5 km od sela Miroč.

8. Srpski jezik bio je jedan od četiri zvanična jezika Turskog carstva! Budući da je veliki broj Srba zauzimao važne položaje u turskoj državnoj administraciji, sultani su učili i znali srpski jezik. Postoji dokaz o tome i on se čuva u biblioteci džamije Sulejmanije. Reč je o udžbeniku za uporedno učenje četiri jezika – arapskog, persijskog, grčkog i srpskog.

9. Petrovaradinska tvrđava je poznata i kao ,,Gibraltar na Dunavu’’ jer je bila neosvojiva za ondašnju ratnu tehniku. Poznata je po kuli sa satom koji je zanimljiv zbog toga što sat kasni kada je hladno, a žuri kada je vrućina. Iz tog razloga, sat na Petrovaradinskoj tvrđavi se zove i ,,pijani sat’’.

10. Srbija je prvi put učestvovala na Letnjim olimpijskim igrama 1912. godine. Ove Letnje olimpijske igre održane su u Stokholmu u Švedskoj, a tada su prvi put učestvovali i Japan i Čile.

 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter