Izvor: 24sata.hr
26.04.2023 u 13:32
0

U zamrzivač ne ide baš sve ŠTO NAM PADNE POD RUKU: Ovo NIKAKO ne smete da ZAMRZAVATE

Neće svemu produžiti rok trajanja

Raspon stvari koje mogu da se ostave „u ledu“ je neverovatno raznolik, a smrzavanje je tako jednostavan način da produžite rok trajanja hrane.

Tako ćete sprečiti da ostaci odu u otpad i uštedeti vreme na pripremi tokom napornih radnih dana. Ali, ponekad zaboravimo da u zamrzivač ne ide baš sve što nam padne pod ruku.

Preciznije, baš sva hrana može da se smrzne, ali smrzavanje će nekim namirnicama jako narušiti kvalitet. Za sve je kriva voda koju skoro sve namirnice sadrže u većoj ili manjoj meri.  Kad se smrzne, voda se širi, što u potpunosti promeni teksturu i hrskavosti, koje toliko volimo, a tako dolazi do pada hranjivih vrednosti.

Čak i hrana koja inače dobro podnosi smrzavanje može da nas razočara nakon što se odmrzne jer je neadekvatno smrznuta. Može da poprimi neugodan miris, a izdvojlili smo nekoliko namirnica koje nije mudro ubaciti “u led”, bez obzira kako ste ih dobro zamotali i ušuškali.

A da ne govorimo o opasnosti zbog trovanja hranom. O tome više pod prvom stavkom.

Hrana koja je već jednom odmrznuta

Osim što vam je svejedno što rizikujete trovanje hranom, ovom ćete koraku obratiti veliku pažnju. Ponajpre, budite sigurni da je hrana propisno odmrznuta – nipošto na sobnoj temperaturi ili ne daj bože u činiji sa mlakom vodom – jer može doći do nekontroliranog množenja bakterija. Nadalje, proverite da nije reč o nekoj od namirnica s ovog popisa.

Krem supe

Iako se supe i temeljci jako dobro smrzavaju, za sve što sadrži mleko i mlečne proizvode postoji opasnost od zgrušavanja ili odvajanja.

Umaci

Nisu samo umaci na bazi pavlake problematični, čak i oni zgusnuti skrobom poput gustina mogli bi po odmrzavanju da postanu vodenasti. Zamrzavanje slabi vezu između škroba i vlage koju apsorbuje, što odmrznute umake čini „tankim“.

Puding

Iz istog razloga nije uputno zamrzavati ni pudinge, kao ni kolače kojima je puding sastavni deo fila. Fil je, pored toga, problematičan i zbog toga što sadrži mleko pa postoji velika opasnost da će vam se odmrznuti kolač raspasti. Ako je mleka i skroba malo, poslastica ima šanse da opstane, ali nemojte reći da vas nismo upozorili.

Kuvana riba

Ovakva jela pojedite odmah ili u roku četiri dana. Ako vam dosadi kao dodatak salatama, a hoćete da zaledite neće vam prijati. Bez masnoće koja deluje kao izolator, riba može da se natopi vodom, što će, nakon odmrzavanja, verovatno rezultirati kašastom teksturom.

Zelena salata

Brojno povrće jako dobro podnosi led, ali zelena salata, zbog velikog udela vode, nije među njima. Ako vam je neko poslao ogromnu kesu domaće salate, radije je što brže iskoristite i podelite s prijateljima nego pokušajte da je sačuvati u ledu.

Kuvana testenina ili riža

Kao što je već spomenuto, skrob je problematičan za zamrzavanje, iako to ne mora da se dogodi, postoji opasnost da se vaš fini rižoto nakon odmrzavanja pretvori u kašicu. Ostatke, radije iskoristite na drugi način – od testenine napravite bogatu salatu, a od riže kuglice.

Majonez i prelivi na bazi majoneza

Ovo takođe nije dobra ideja jer postoji velika verovatnoća da će se emulzije u majonezu razdvoje tokom zamrzavanja i odmrzavanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter