Izvor: kurir
04.02.2024 u 19:15
0

5 NAMIRNICA KOJE LOŠE UTIČU NA REUMATOIDNI ARTRITIS: Dodaju kalorije i izazivaju upalu

Ne postoji dijeta koja može izlečiti reumatoidni artritis. Međutim, simptomi kao što su bol u zglobovima i upala mogu se ublažiti dobrom ishranom i izbegavanjem određene hrane.

Ako imate reumatoidni artritis (RA), morate se usredsrediti na smanjenje upale, što uključuje izbegavanje namirnica koje izazivaju upalu i one koje mogu dovesti do viška težine. Prekomerna težina stavlja stres na zglobove i izaziva dalje bolove i povrede, posebno u kolenima, kukovima i gležnjevima. Dodatna masnoća takođe ometa snagu mišića i može se integrisati u nedovoljno iskorišćene mišiće, smanjujući kvalitet mišića.

Ovo su namirnice koje treba izbegavati jer dodaju dodatne kalorije i izazivaju upalu, pogoršavajući simptome reumatoidnog artritisa. Stručnajci napominju da ove promene u ishrani nisu zamena za lečenje reumatoidnog artritisa, ali mogu ublažiti simptome.

Neke vrste crvenog mesa

Neke vrste crvenog mesa (džigerica, slanina, biftek) sadrže visok nivo zasićenih masti, što može pogoršati upalu i doprineti gojaznosti. Crveno meso takođe sadrži omega-6 masne kiseline, koje mogu doprineti upali ako se konzumira u prekomernoj količini. Neki ljudi sa reumatoidnim artritisom su prijavili da su im se simptomi poboljšali kada su eliminisali crveno meso iz ishrane.

S druge strane, nemasni komadi crvenog mesa (meso divljači) mogu obezbediti proteine i važne hranljive materije za osobe sa reumatoidnim artritisom, bez izazivanja dodatne upale. Riba je dobar alternativni izvor proteina. Neke ribe, kao što su losos, skuša, tunjevina, sardine i haringe, dobar su izvor omega-3 masnih kiselina jer smanjuju upalu i mogu, prema jednoj studiji, smanjiti oticanje zglobova.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter