Izvor: CITYMAGAZINE
10.02.2024 u 19:29
0

OMILJENO JELO PROSLAVILO SVOJ DAN: Ko je bila Margarita, po kojoj je najpopularnija pica dobila ime

Međunarodni dan pice, koji se obeležava 9. februara svake godine, posvećen je jednom od najomiljenijih jela širom sveta – pici. Evo nekoliko zanimljivosti o ovom popularnom jelu:

Poreklo

Iako je danas pica popularna širom sveta, njeno poreklo može se pratiti do Italije, posebno regije Kampanija i grada Napulja oko1880.godine. Na drugom kraju sveta, u Americi, popularnost pice rasla je nakon što su je u 19. veku tamo doneli italijanski iseljenici, a već 1905. godine u Njujorku je otvorena prva pizzerija Lombardi’s, koja i danas radi.
Ali koliko god popularna bila, pica je u ostatku Italije i sveta ostala relativno nepoznata do 1940-ih. Tada se proširila celom Italijom i postala tipično italijansko jelo.

Sastojci

Najjednostavnije su pizze bile nadjevene samo belim lukom, mašću i solju, a neke druge su sadržavale i paradajz, sir ili inćune. No jedno im je bilo zajedničko, a to je bila niska cena, koja ih je na kraju učinila toliko popularnim.
Danas se klasična pica pravi od tankog testa prekrivenog paradajz sosom i mocarelom, ali mogu se dodati različiti sastojci po želji, kao što su šunka, pečurke, paprika, masline, kulen, luk, šunka, feta sir, rukola, i mnogi drugi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter