Izvor: merie clarre
13.01.2024 u 09:54
0

TEŠKE MUKE POSLE PRAZNIKA: Ovo će vas najbrže vratiti u kolosek

Kada preteramo sa hranom i izlascima, nalazimo načine da se vratimo na "fabrička podešavanja"

Praznici su iza nas, polako se vraćamo u radne i ostale koloseke, i još uvek po navici pišemo 2023. umesto četvorke na kraju. Malo smo se opustili tokom kratkog odmora i nije baš jednostavno uhvatiti korak sa svakodnevnicom.

Ti koraci se, pre svega, odnose na režim ishrane. Ako smo bili na nekom specijalnom, verovatno smo, u žaru slavlja, dozvolili sebi da zgrešimo i preterali sa pečenjem, sarmama, ruskom salatom, alkoholom…

Nije sramota priznati, a i neće vam niko uzeti za zlo. Osim, eventualno, sopstvenog tela, koje bi moglo da se pobuni.

Pa, pošto su najluđa noć i Božić prošli, sa sve neodoljivom, raskošnom i verovatno masnom trpezom (još jednom – ne krivimo vas!), sledi – oporavak

OVO POVRĆE JE ELIKSIR MLADOSTI: Oporavlja jetru, reguliše šećer i snižava pritisak

Teško je povući ručnu kada ispred naših očiju prolaze sve one đakonije i delicije, koje obično zalivamo vinom ili nečim žešćim. No, posledice ostaju ako ne znamo šta je dosta: ne mislimo samo višak kilograma, već i na višak šećera u krvi

Digestivni sistem je preopterećen i treba ga osloboditi pritiska. Moglo bi to da potraje i nekoliko dana. Ali, krenimo lagano…

Neka vam prvi obroci posle slavlja budu upravo takvi – lagani. Smuti, voće i povrće, jogurt, kaše, što više tečnosti (bez alkohola!).

Za ručak se preporučuju čorbe, potaži salate, nešto što je lako svarljivo. Nije zabranjena ni testenina, ni piletina, riba, integralne žitarice. Obratite pažnju i na unos vitamina, na koje ste prethodnih dana verovatno zaboravili.

Napravite ceđeni sok od pomorandže ili limuna,a po želji možete dodati i malo đumbira koji, pored ostalih moći, organizam oslobađa toksina.

Ako volite kiseli kupus i turšiju, koji se podrazumevaju u ovo doba godine, slobodno ih jedite. Samo neka ne bude previše slano.

Obroci treba da budu češći, ali ne i obilni. Izbegavajte da pržite ili pohujete hranu, prednost dajte kuvanim, dinstanim i grilovanim varijantama.

Ne zaboravite na fizičke aktivnosti. Prošetajte na svežem vazduhu, udahnite malo zime… I obratite pažnju na san, jer je organizmu potrebno kompletno okrepljenje. Više spavanja – manje stresa!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter