Izvor: srbija danas
07.11.2023 u 12:10
0

LOŠE STE SPAVALI: Evo trika kako da „pregurate“ dan

Nije lako preživeti dan kada smo neispavani, bilo iz ovog ili onog razloga, a najteže je ipak kada posle burne noći ili nesanice moramo na posao.

Manjak sna čini da umor osećamo već od jutarnjih sati i teško je da se koncentrišemo, a ni šoljica kafe nam nije od koristi. Nekoliko praktičnih i, što je važno, zdravih saveta pomoći će da dobro funkcionišete sve do večeri.

Ne preterujte sa slatkišima

Kada smo umorni, imamo potrebu da brzo vratimo energiju pa ćemo vrlo verovatno posezati za čokoladom i keksima. No, šećer zapravo neće pomoći – baš naprotiv, prejedanje slatkišima učiniće da se osećate pospanije. Umesto ionako nezdrave hrane, radije birajte namirnice koji će vam zaista podići nivo energije – kao što su sveže voće, ceđeni voćni sokovi i orašasti plodovi.

Kafa nije najbolja ideja

Svi smo uvereni da će nam kofein pomoći da se razbudimo i bolje fokusiramo pri izvršavanju svakodnevnih zadataka, ali ako niste prespavali noć, bolje se suzdržite od previše kafe. Naravno, jedna šoljica je sasvim u redu, ali ako preterate s kofeinom, to bi moglo da bude kontraproduktivno i samo još pogorša simptome koje već osjećate – glavobolja može da postane snažnija, a moguće je i da se osjećate iscrpljenije.

Popodnevni odmor

Jedna od stvari koja će biti od velike pomoći ako noć pre niste oka sklopili jeste definitivno odmor u obliku kratkog spavanja. Takozvani ‘power napping’ je brzinsko spavanje u trajanju od otprilike 20 do 30 minuta koje će vas osvežiti. Pazite samo da ne zaspite u kasnim poslepodnevnim satima, jer bi to opet moglo uticati na kvalitet noćnog odmora.

Ne zaboravite vodu

Ako dehidrirate, brzo ćete postati bezvoljni i tromi. Iz tog razloga obavezno vodite računa o dovoljnom unosu tečnosti – neka tu nakon neprospavane noći bude najmanje 2,5 litre. I ne, kafa i energetski napici se ne računaju – po tom pitanju kofein ima kontrafekat na telo.

Usporite tempo

Ako možete, probajte u danu nakon neprospavane noći da ulovite malo lakši tempo i sve obaveze koje zahtevaju pun angažman odložite za drugi dan. Slušajte svoje telo i dopustite sebi da stvari obavljate bez žurbe i da više odmarate između zadataka. Također, odlično je ako uveče možete ranije otići u krevet nego obično kako biste nadoknadili propušten noćni odmor i vratili se u svoju rutinu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter