Izvor: B92
23.11.2023 u 09:13
0

MALO EMPATIJE NIJE NA ODMET: Saveti i kako da živite sa HIPERSENZITIVNOŠĆU

Život sa hipersenzitivnošću može biti izazovan, ali uz pravilno razumevanje i primenu odgovarajućih strategija, moguće je pronaći ravnotežu i kvalitetan način života.

U ovom tekstu podrobnije ćemo objasniti šta je zapravo hipersenzitivnost i kako možemo da živimo sa njom.
Hipersenzitivnost je stanje u kojem su čula, kao što su dodir, zvuk, svetlost ili mirisi, izražajno osetljiva na spoljne nadražaje. Osobe koje pate od hipersenzitivnosti često doživljavaju te nadražaje intenzivnije i emotivnije nego što je uobičajeno.

Ovo stanje može biti deo drugih poremećaja, kao što su autizam, ADHD ili anksioznost. Hipersenzitivnost može uzrokovati stres i nelagodnost, otežavajući svakodnevne aktivnosti. Međutim, razumevanje i upravljanje ovom osetljivošću mogu pomoći osobama da se prilagode i izgrade strategije za bolji kvalitet života, uključujući promene u okruženju i emocionalnu podršku.

Razlika između visoko senzitivnih i hipersenzitivnih osoba
Visoko senzitivne osobe i hipersenzitivne osobe imaju povećanu osetljivost na spoljne stimulanse, ali postoji suptilna razlika između ova dva stanja.

Visoko senzitivne osobe imaju dublje emocionalno procesuiranje i pažljivije primećuju okruženje, ali ova osetljivost ne ometa njihovu svakodnevnu funkcionalnost.

Sa druge strane, hipersenzitivne osobe doživljavaju ove nadražaje intenzivnije i emocionalno, što može značajno uticati na njihovu sposobnost da se prilagode i funkcionišu normalno.

Hipersenzitivnost često prati neki drugi medicinski ili neurološki poremećaj, dok visoka osetljivost obično predstavlja deo prirodnog temperamenta osobe.

Tipovi hipersenzitivnosti
Hipersenzitivna osoba

Hipersenzitivne osobe karakterišu intenzivna reakcija na spoljne nadražaje, kao što su svetlost, zvukovi, mirisi, dodir ili emocionalni podražaji.

Ova osetljivost može biti prisutna kod osoba bez drugih medicinskih stanja, ali često prati poremećaje kao što su autizam, ADHD ili anksioznost. Hipersenzitivnost može uzrokovati stres i nelagodnost, ometajući svakodnevne aktivnosti.

Osobe s ovim stanjem mogu izbegavati stimulanse, ali uz pravilno razumevanje i podršku, mogu naučiti da se nose s njom. Strategije uključuju promene u okolini, emotivnu podršku i tehnike samoregulacije kako bi poboljšali kvalitet života. Hipersenzitivno dete

Hipersenzitivnost kod dece kao i kod odraslih predstavlja pojačanu osetljivost na spoljne podražaje poput zvukova, svetlosti, mirisa ili dodira.

Hipersenzitivna deca često reaguju intenzivnije na situacije i mogu imati teškoće prilikom prilagođavanja u društvu i školi. Razumevanje i podrška od strane roditelja, nastavnika i stručnjaka su ključni.

Terapijske tehnike kao što su senzorna integracija mogu pomoći deci da razviju strategije za upravljanje hipersenzitivnošću i postignu bolji kvalitet života.

Važno je individualno pristupiti svakom detetu kako bi se adekvatno zadovoljile njegove potrebe. Visoko senzitivne osobe

Visoko senzitivne osobe (VSO) su pojedinci koji poseduju povećanu osetljivost na spoljne nadražaje i dublje emocionalno procesuiraju okruženje.

Osetljivost se ogleda u pažljivom primećivanju nijansi, empatiji, dubokom razmišljanju i emocionalnoj reakciji na stimulanse. VSO često preferiraju mirnije i manje stimulativno okruženje i često se umaraju od društvenih interakcija i buke.

Iako osetljive, VSO obično su kreativne, saosjećajne i duboko promišljajuće osobe. Visoko senzitivna deca

Visoko senzitivna deca (VSD) su mališani koji pokazuju pojačanu osetljivost na spoljne nadražaje.

Oni duboko doživljavaju svoje okruženje, izražavajući empatiju i veoma često na određene situacije reaguju emotivno. Ova deca mogu biti stidljiva ili povučena, teže se prilagođavaju promenama i zahtevaju mirniju okolinu.

Roditelji i nastavnici moraju razumeti njihovu osetljivost i pružiti im podršku kako bi razvili samopouzdanje i upravljali stresom.

VSD često poseduju kreativne i duboke misaone sposobnosti i sa odgovarajućom podrškom mogu postići pun potencijal.

Simptomi hipersenzitivnosti
Simptomi hipersenzitivnosti uključuju pojačanu osetljivost na različite nadražaje. Osobe koje pate od ovog stanja mogu reagovati intenzivno na svetlost, zvukove, mirise, dodir ili emocionalne podražaje. Ovi simptomi mogu izazvati anksioznost, stres i nelagodnost.

Hipersenzitivne osobe često izbegavaju ili se povlače od stimulansa koji ih iritiraju. Fizički simptomi mogu uključivati glavobolje, umor i napetost mišića.

Emocionalno, hipersenzitivni pojedinci mogu biti podložni brzim promenama raspoloženja.

Kako prepoznati hipersenzitivnost
Hipersenzitivnost može se prepoznati kroz promišljen opis reakcija na različite nadražaje. Osobe koje su hipersenzitivne često pokazuju preterane emocionalne reakcije na različite stimulanse.

Ponašanje može uključivati izbegavanje bučnih ili pretrpanih mesta, iritaciju ili stres zbog jakih mirisa ili svetla, i emocionalnu ranjivost. Osobe s hipersenzitivnošću često biti osetljive na emotivne potrebe drugih, te i ova osobina može ukazivati da neko pati od hipersenzitivnosti.

Test za visoko senzitivne osobe
Test za visoko senzitivne osobe, zasnovan na istraživanjima Elejn Aron, pomaže identifikaciji ljudi sa izraženom visokom senzitivnošću. Test obično sadrži pitanja koja se odnose na emocionalnu reaktivnost, pažljivo opažanje, osećaj za suptilne nijanse i duboko promišljanje.

Osobe koje postižu visoke ocene na ovim pitanjima obično se smatraju visoko senzitivnima. Test za visoku senzitivnost nije dijagnostički alat, već pomaže ljudima da bolje razumeju svoje prirodne sklonosti i potrebe.

Rezultati testa mogu pružiti uvid u to kako se nositi sa senzitivnošću i kako optimizovati svakodnevni život.

Terapijske metode
Za tretiranje hipersenzitivnosti primenjuju se različite terapijske metode. Senzorna integracija je terapija koja pomaže osobama da bolje regulišu senzacije i odgovore na nadražaje.

Terapija igrom i umetnošću može olakšati izražavanje osećanja. Kognitivno-bihevioralna terapija može pomoći u prevazilaženju anksioznosti i stresa povezanih s hipersenzitivnošću.

Promene u okruženju, kao što su smanjenje stimulansa i stvaranje bezbednog prostora, takođe su korisne. Važno je individualno pristupiti svakoj osobi kako bi se odabrale najefikasnije terapijske strategije za bolje upravljanje hipersenzitivnošću i poboljšanje kvaliteta života.

Da li je moguće izlečiti hipersenzitivnost?
Hipersenzitivnost se obično ne može potpuno izlečiti, jer je to inherentna osobina nečijeg nervnog sistema.

Međutim, moguće je naučiti kako bolje upravljati hipersenzitivnošću i poboljšati kvalitet života. Terapijske metode, kao što su senzorna integracija, KBT i terapija igrom, mogu pomoći osobama da razviju strategije za suočavanje s nadražajima.

Prilagođavanje okoline, smanjenje stresa i podrška od strane porodice i stručnjaka mogu biti ključni za uspešno življenje s hipersenzitivnošću.

Edukacija i razumevanje sopstvenih potreba su takođe važni faktori za postizanje ravnoteže i bolji život sa ovom osetljivošću.

Posledice hipersenzitivnosti
Hipersenzitivnost može izazvati niz posledica koje utiču na svakodnevni život. Osobe koje pate od ovog stanja mogu doživljavati konstantni stres i anksioznost usled intenzivnih reakcija na spoljne nadražaje.

To može ometati njihove međuljudske odnose i sposobnost za prilagođavanje u društvu i na poslu. Fizičke posledice mogu uključivati glavobolje, napetost mišića i umor. Hipersenzitivne osobe često izbegavaju situacije koje ih iritiraju, što može ograničiti njihovu interakciju s okolinom.

Kako hipersenzitivnost utiče na svakodnevni život
Hipersenzitivnost značajno utiče na svakodnevni život pojedinca. Osobe koje je iskuse reaguju intenzivno na razne nadražaje, a to može izazvati stres, anksioznost i otežati svakodnevne aktivnosti.

Hipersenzitivni pojedinci često izbegavaju stimulanse i situacije koje ih iritiraju, a često traže tišinu i spokojnije okoline. To može uticati na njihove međuljudske odnose, produktivnost i opšti kvalitet života.

Razumevanje i podrška od strane okoline su od suštinskog značaja kako bi se olakšalo upravljanje hipersenzitivnošću i postigao bolji balans u svakodnevnom životu.

Kako podržati hipersenzitivno dete
Da biste podržali hipersenzitivno dete, važno je pružiti mu razumevanje. Stvorite mirno okruženje s manje nadražaja.

Oslonac na rutinu i predvidivost pomaže. Slušajte njihove potrebe, budite empatični i pomozite im da razviju strategije za samoregulaciju.

Komunicirajte otvoreno s učiteljima i osobljem u školi kako bi se obezbedio podržavajući okvir za učenje. Važno je prilagoditi podršku individualnim potrebama svakog deteta.

Kako pružiti podršku hipersenzitivnoj osobi
Podrška hipersenzitivnoj osobi uključuje razumevanje i prilagođavanje okoline. Budite empatični prema njihovim reakcijama na nadražaje i ponudite podršku.

Stvaranje mirnog okruženja smanjuje stres. Slušajte njihove potrebe i pomozite im da razviju strategije za samoregulaciju. Pokažite razumevanje i strpljenje, bez pritiska za promene.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter