Izvor: KURIR
25.03.2024 u 07:58
0

13 SIMPTOMA PMS-A: Ako su tako jaki da vam prave haos od života moraju da se leče

Kod nekih žena PMS je toliko izražen da im potpuno remeti porodični i društveni život. U tom slučaju najbolje je da se u dogovoru s ginekologom uključi odgovarajuća terapija.

Predmenstrualni sindrom (PMS) pogađa 30 odsto žena u reproduktivnom periodu. Dva do tri odsto žena pati od težeg oblika koji se naziva predmenstrualni disforički sindom (PMDS).

– Simptomi PMS-a su: razdražljivost, ljutnja, nemir, osećaj straha, česte promene raspoloženja, bezvoljnost, umor i osećaj nedostatka energije, poremećaj sna, otoci i osećaj nadutosti stomaka, nadute i osetljive grudi, glavobolja, osećaj gladi i potrebu za slatkom hranom – kaže dr Milan Milenković, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista reproduktivne medicine i doktor medicinskih nauka.

Prema njegovim rečima tegobe se mogu razlikovati od meseca do meseca, ali i tokom života.

– Neke žene sa godinama imaju izraženije simptome, dok se nekima tegobe smanjuju. Tegobe mogu biti toliko izražene da remete porodični i socijalni život. Simptomi se mogu javiti odmah posle ovulacije, to jest u sredini menstrualnog ciklusa, ali mogu biti i samo nekoliko dana pre menstrualnog krvarenja. Najčešće je pogoršanje pred menstruaciju i tegobe prolaze po dobijanju krvarenja ili drugog-trećeg dana menstrualnog krvarenja.

Dr Milenkovića objašnjava da žene koje iz određenih razloga nemaju ovulaciju, nemaju ni PMS simptome.

– Simptomi nekih psihijatrijskih bolesti se mogu pogoršati pred menstruaciju, i to treba dijagnostički i terapijski razdvojiti od PMS-a. Ne postoji dijagnostički ili laboratorijski test koji je karakterističan za PMS. Nivo hormona je isti kod žena sa simptomima PMS-a kao i kod žena koje nemaju tegobe karakteristične za predmenstrualni sindrom. Predmenstrualni sindorm nije psihijatrijsko oboljenje, već jedno „hormonalno stanje“.

Postoje dva objašnjenja zašto dolazi do predmenstrualnog sindroma.

– Posle ovulacije dolazi do povećanog lučenja hormona progesteron, dok se koncentracija hormona estrogena smanjuje. Nivo tih hormona je isti kod žena sa i bez predmenstrualnog sindroma, ali se pretpostavlja da su neke žene „osetljivije“ na progesteron. Drugo objаšnjenje je vezano za signale u centralnom nervnom sistemu, pre svega signale vezane za serotonin sistem. Serotonin smanjuje razdražljivost, strah, nemir i agresivnost. Dokazano je da supstance koje povećavaju koncentraciju serotonina u krvi, smanjuju simptome predmenstrualnog sindroma i predmenstrualnog disforičkog sindroma.

Prema rečima doktora Milenkovića znanje iz fiziologije i individualan pristup nam pomažu da pronađemo adekvatnu terapiju.

– Žene koje imaju hormonsku spiralu mogu imati izraženije simptome, dok se kod nekih tegobe javljaju po prestanku uzimanja tableta za kontracepciju. Tokom uzimanja pilula za kontracepciju nema ovulacije, tako da nema ni simptoma predmenstrualnog sindroma. Terapija kontraceptivnim tabletama koje sadrže supstancu drosperinon se pokazala efektivnim u terapiji predmenstrualnog sindroma.

Fizička aktivnost i trening mogu mogu ublažiti simtome.

Lekovi koji povećavaju koncentraciju serotonina, takozvani SSRI preparati se koriste kod osoba sa jako izraženim simptomima.

– Terapija obično počinje od sredine menstrualnog ciklusa i prekida se po dobijanju krvarenja. Efekat po simptome PMDS-a se vidi već posle jednog dana terapije. Terapija se može uzimati i samo nekoliko dana kada su najizraženiji simptomi.

Simptomi predmenstrualnog sindroma nestaju u trudnoći i nekoliko nedelja/meseci posle porođaja, u zavisnosti od toga kada će ponovo početi menstrualni ciklus.

Međutim, neželjeni efekat SSRI tableta je smanjen libido.

– Žene koje ne mogu ili ne žele terašiju SSRI tabletama, mogu uzimati tablete koje sadrže spironolakton, supstancu koja povećava izlučivanje tečnosti. Spironolakton deluje tako što modulira efekat hormona u centralnom nervnom sistemu i tako smanjuje tegobe PMS/PMDS-a. Kod žena koje ne reaguju na pomenutu terapiju, može se potpuno „blokirati“ izlučivanje polnih hormona lekovima koji pripadaju grupi GnRH agonista, ali ti lekovi dovode do stanja privremene menopauze i imaju neželjene efekte prouzrokovane niskom koncentracijom estrogena u organizmu i mogu dovesti do osteoporoze. Međutim, ako ta terapija umanjuje tegobe, mogu se uzimati tablete estrogena koje umanjuju neželjene efekte GnRH agonista.

Žene koje žele trudnoću i imaju izražene simptome mogu koristiti SSRI preparate bez bojazni da će to smanjiti šansu za trudnoću ili imati negativan efekat po nastalu trudnoću.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter