Izvor: BSC HAPPY/KURIR
28.11.2023 u 16:08
0

NAUČNICI OTKRILI: Evo zašto muškarci imaju sve manji broj spermatozoida

Izloženost insekticidima povezana je s nižom koncentracijom spermatozoida kod odraslih muškaraca širom sveta, zaključak je nove analize 25 istraživanja koja su obuhvatila period od gotovo 50 godina. Tim istraživača iz Italije i SAD tvrdi da je to najtemeljnija analiza do sada.

– Razumevanje kako insekticidi utiču na koncentraciju spermatozoida kod ljudi ključno je s obzirom na njihovu rasprostranjenost u okruženju i dokumentovane opasnosti za polno zdravlje – kaže Loren Elis, naučnica na Univerzitetu Nortvestern.

Zagađenje takođe utiče na gubitak spermatozoida

Elis i kolege analizirali su podatke 1.774 odrasla muškarca na četiri kontinenta (Azija, Severna Amerika, Južna Amerika i Evropa) u 21 populaciji koja je bila izložena organofosfatima i N-metil karbamatima.

– Bez obzira da li su u pitanju manje ili veće studije, postojala je konzistentna povezanost između povećane izloženosti insekticidima sa smanjenom koncentracijom sperme – objašnjava viši autor Melisa Peri, epidemiolog i mikrobiolog sa Univerziteta Džordž Mejson.

NEPRIJATNE I NEPOTREBNE: Kako da sprečimo uporne urinarne infekcije

Postoje i drugi važni faktori koji mogu uticati na plodnost. Zagađenje povezano je s manjom proizvodnjom spermatozoida kako kod ljudi, tako i kod životinja.

Nedavna istraživanja na miševima pokazuju da zagađenje podstiče gubitak proizvodnje spermatozoida putem upalnih procesa u njihovim mozgovima.

Neophodno je smanjti izloženost insekticidima

Kada je reč o organofosfatima, tim preporučuje dalja istraživanja posebno o glifosatu, budući da su proučavani njegovi neurotoksični efekti, no, podaci o njegovom uticaju na proizvodnju spermatozoida čini se da nedostaju.

Takođe postoje ograničena istraživanja o N-metil karbamatima, ali rezultati i dalje pokazuju jasnu povezanost.

– Dostupni dokazi dosegli su tačku u kojoj moramo poduzeti regulatorne mere kako bismo smanjili izloženost insekticidima – kaže Peri.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter