Izvor: Happy BSC
06.09.2021 u 12:44
0

NAUČNO DOKAZANO: Tri važne činjenice koje niste znali o DELTA SOJU!

Iako su ljudi početkom ovog leta počeli da osećaju neku nadu da će se pandemija uskoro povući u drugi plan, i dalje postoji pretnja da će se nove mutacije virusa korona vratiti, a to bi moglo da bude čak jače, kao čujemo od naučnika i lekara. 

Ovo su pet stvari koje su ključne da znamo o novom Delta soju koji preti celom svetu:

DELTA SOJ JE ZARAZNIJI OD SVOJIH PRETHDNIKA

Američki epidemiolog naglašava da su se mnogi naučnici i lekari začudili brzinom kojom se kreće Delta soj. Problem je što je Delta soj 50 odsto brži od svog prethodnika, što ujedno dolazi do toga da je on 50 odsto zarazniji. U okruženju gde niko nije vakcinisan ili gde ne nosi maske – procenjuje se da će prosečna osoba zaražena originalnim sojem koronavirusa zaraziti 2,5 druge osobe, međutim stvar je znatno lošija sa Delta sojem. Ukoliko je jedna osoba zaražena Deltom, ona će u takvom okruženju zaraziti čak 4 osobe.

PROČITAJTE JOŠ: Novo u medicini: Injekcija čuva od srčanog i moždanog udara!

NEVAKCINISANI SU JOŠ VEĆEM RIZIKU

Kako je originalni soj korone bio najrizičniji za pojedinu grupaciju ljudi, kod Delta soja je to malo drugačije. Sve osobe koje su nevakcinisane već spadaju u rizičnu grupu.

DELTA SOJ JOŠ UVEK NIJE ISTRAŽEN DO KRAJA

Jedno važno pitanje: Da li će vas soj Delta učiniti bolesnijim od originalnog virusa? Mnogi naučnici kažu da to još ne znaju. Rane informacije o ozbiljnosti Delte uključivale su studiju iz Škotske koja je pokazala da Delta soj dva puta više rezultia hospitalizacijom od originalnog virusa.

PROČITAJTE JOŠ: Džonson i Džonson: Brz i snažan efekat buster doze

Drugo pitanje se fokusira na to kako Delta utiče na telo. Bilo je izveštaja o simptomima koji su različiti od onih povezanih sa izvornim sojem koronavirusa.

– Čini se da su kašalj i gubitak mirisa manje zastupljeni kao simptomi, a glavobolja, grlobolja, curenje iz nosa i groznica prisutni su na osnovu najnovijih istraživanja u Velikoj Britaniji, gde je više od 90% slučajeva posledica soja Delta.

Stručnjaci počinju da uče više o Delti i revolucionarnim slučajevima. Analiza javnog zdravlja Engleske pokazala je da su najmanje dve vakcine efikasne protiv Delte. Vakcina Pfizer-BioNTech bila je 88% efikasna protiv simptomatske bolesti i 96% efikasna protiv hospitalizacije iz Delte u studijama, dok je Okford-AstraZeneca bila 60% efikasna protiv simptomatske bolesti i 93% efikasnih protiv hospitalizacije. Studije su pratile učesnike koji su bili potpuno vakcinisani sa obe preporučene doze.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter