Izvor:
25.10.2019 u 00:57
0

PRONAĐEN LEK ZA ALCHAJMERA? Moguće patentiranje za DVE godine!

Američka kompanija Biogen pre nekoliko dana je šokirala medicinsku javnost, neočekivano objavivši rezultate testiranja leka koji, kako tvrde, efikasno usporava Alchajmerovu bolest.

Iz Biogena kažu da su rezultati testiranja leka aducanumaba, koji se nalazi u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, dovoljno čvrsti da za njih mogu da zatraže dozvole u Americi, Evropi i Japanu.

Uprkos milijardama koje su potrošene na istraživanja, nijedna kompanija nije stigla do tačke da traži odobrenje leka. Biogen kaže da je testiranje na više od 3.000 pacijenata koji boluju od Alchajmera pokazalo da aducanumab efikasno usporava napredovanje bolesti.

Na tržištu za dve godine?

Direktor kompanije Majkal Vounacos kaže da su dobili jasnu podršku od Američke agencije za lekove. Ako prijava za odobrenje leka uspe, on bi na tržištu mogao da se nađe za dve godine.

Ovaj lek bi bio prvi stvarni tretman za Alchajmer. Trenutno su dostupni lekovi koji mogu da kontrolišu određene simptome na kraći period, a novi lek nije odobren već 15 godina, dok lek koji cilja na uzrok bolesti ne postoji. Aducanumabu je metaamiloid beta, toksični protein koji izaziva sakupljanje plaka u mozgu.

Hteli da prestanu sa testiranjima

U martu ove godine, kompanija Biogen je objavila da prestaje sa dva testiranja aducanumaba nakon što su početni rezultati sugerisali da lek ne deluje. To je bilo još jedno u nizu sličnih razočaranja oko lekova koji ciljaju amiloid beta.

Međutim, Biogen je odlučio da razmotri odluku o prestanku istraživanja nakon što su sakupili rezultate nekoliko manjih studija i uvideli da je uzimanje visoke doze leka najefikasnije, uz to da počne da se uzima što pre.

Stručnjaci su oprezni i kažu da kompanija još nije objavila potpune rezultate, ali se svi nadaju da bi ovo moglo da bude korak koji će promeniti tok bolesti.

Izvor: b92.net
Foto. Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter