Izvor: EKLINIKA
18.03.2024 u 09:56
0

ZAŠTO JE FOLNA KISELNA VAŽNA: Koje doze su preporučene i kome su potrebni suplementi

Brojke kažu da 30 odsto pacijenata sa ozbiljnom depresijom ima nedostatak folne kiseline

Folna kiselina je sintetički oblik vitamina B 9. Iako je potrebne hranljive sastojke najbolje uneti iz hrane, brojke kažu da svaka druga osoba u Srbiji iz genetičkih razloga nije u mogućnosti da adekvatno iskoristi „običnu“ folnu kiselinu.

Folna kiselina i folati: U čemu je razlika?

Pojmovi „folna kiselina“ i „folati“ često se identifikuju i mešaju, ali postoje značajne razlike i neophodno je o tome biti informisan. Folati su prirodni oblik ovog vitamina iz grupe B i njihov izvor su namirnice popuz zelene salate, spanaća, džigerice i nekuh mahunarki (pasulj). Folna kiselina se koristi u većini suplemenata, ali i kao dodatak pojedinim namirnicama. Reč je, dakle, o sintetičkom obliku vitamina B9. Razlika je i u načinu apsorpcije, jer da bi se adekvatno iskoristila u organizmu, folna kiselina najpre u samom telu mora da se pretvori u četiri različita oblika.

Do kakvih problema može da dođe kada se folna kiselina ne apsorbuje adekvatno

Istraživanja kažu da svaka druga osoba u Srbiji iz genetičkih razloga ne može da u potpunosti iskoristi unetu folnu kiselinu. Kod velikog broja osoba zbog toga dolazi do stanja poznatog kao metilenetetrahidrofolat reduktaza (MTHFR), što je posledica funkcionisanja enzima u nepotpunom kapacitetu (otprilike od 40 do 70 odsto).

To može da izazove neke od sledećih problema:

  • makrocitna megaloblastna anemija
  • infertilitet, sterilitet i drugi problemi sa plodnošću kod oba partnera
  • metabolizam gvožđa
  • poremećaji koagulacije
  • osteoporoza
  • problemi sa mentalnim zdravljem (uključujući i depresiju)
  • povišen nivo homocisteina u krvi.

 

SRBI, OVAKO SE ČUVA BRAK: Slobodan je najbolji muž u Srbiji, evo kako pazi na svoju Milku!

Nizak nivo folne kiseline u krvi može da bude i prvi znak pojedinih degenerativnih bolesti nervnog sistema (Parkinsonova bolest). Naučnici su takođe došli do zaključka da osobe sa visokim nivoom homocisteina i nedostatkom folne kiseline imaju viši rizik za srčana oboljenja, osteoporozu i lomove kostiju, kao i staračku demenciju. Brojke kažu i da 30 odsto pacijenata sa ozbiljnom depresijom ima nedostatak folne kiseline.

Koliko folne kiseline nam je potrebno i od čega to zavisi

suplementacija folne kiseline, u dogovoru sa lekarom. Što se tiče ostalih kategorija stanovništva, količine se značajno razlikuju. Evo skale preporučenog dnevnog unosa u mikrogramima:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter