Izvor: Happy BSC Portal/Informer.rs
22.01.2024 u 15:58
0

NEMA VEZE SA ISHRANOM: Ovih 6 razloga su okidači za povišeni nivo šećera u krvi

Najčešće je ishrana razlog povišenog nivoa šećera u krvi, ali i stvari poput prehlade, stresa i još nekoliko drugih, mogu biti okidač.

Poznato je da je ishrana najčešći razlog za povećanje nivoa šećera u krvi, međutim, postoje i neke stvari koje takođe utiču, a nisu vezane za hranu.

Jaka prehlada

Kada imate prehladu ili grip, telo oslobađa hormone stresa, kao što je kortizol, kako bi pomoglo u borbi protiv infekcije. Ovaj skok u hormonima takođe može uzrokovati porast nivoa šećera u krvi.

Stres

Suočavanje sa previše stresa i anksioznosti takođe može pokrenuti telo da oslobađa kortizol, što dovodi do skoka šećera u krvi. Vaše telo može doživeti stres i nakon lošeg sna, kada se opečete na suncu ili kada vam je previše vruće ili hladno.

PIXABAY

Nedovoljno sna

Gubitak sna može dovesti do toga da vaše telo slabije reaguje na insulin, što može dovesti do porasta nivoa šećera u krvi. Nepravilni obrasci spavanja (uključujući previše spavanja) mogu doprineti netoleranciji na glukozu.

Menstrualni periodi i menopauza

Vaši nivoi estrogena su niži tokom menstruacije i menopauze. Niži nivoi estrogena mogu uzrokovati da vaše telo slabije reaguje na insulin, što može dovesti do visokog nivoa šećera u krvi.

Vežba

Bez obzira da li beležite kilometre ili dižete tegove, intenzivna vežba može da izazove skok i pad šećera u krvi. Tokom teške fizičke aktivnosti, vaše telo oslobađa hormone stresa, kao što je adrenalin, koji pokreće vašu jetru da oslobađa glukozu. Ali to ne znači da treba potpuno odustati od kretanja, redovno vežbanje je i dalje jedna od najboljih stvari za održavanje zdravlja, bez obzira na status dijabetesa.

U SRBIJI IZMEREN DEBELI MINUS! Evo gde je bilo NAJHLADNIJE i šta nas čeka do kraja nedelje

Ekstremno vreme

Hladno vreme može prouzrokovati da vaše telo oslobodi više hormona stresa, koji podižu nivo šećera u krvi. Ali ni leti niste potpuno bezbedni, visoke temperature mogu poremetiti način na koji vaše telo koristi insulin i dovesti do dehidracije i naknadnih skokova šećera u krvi. Ironično, ekstremna toplota takođe može dovesti do niskog šećera u krvi (ili hipoglikemije) jer visoke temperature mogu učiniti da se vaši krvni sudovi prošire, što uzrokuje bržu apsorpciju insulina.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter