Izvor: NAJŽENA
16.10.2023 u 16:52
0

NEVEROVATNO! Evo šta će jedan hamburger nedeljno učiniti vašem mozgu!

Neko stalno jedete brzu hranu, poput hamburgera, pice, pljeskavice, pomfrita, dok drugi ljudi dozvole sebi to jednom nedeljno ili čak mesečno ako su na dijeti ili se bave sportom. Stručnjaci su objasnili šta se dešava tada u telu.

Loše i za mozak i za creva

Najgore je, naravno, ako stalno jedete brzu hranu. Australijski naučnici sproveli su studiju i otkrili da smenjivanje zdrave i nezdrave hrane može dovesti ne samo do viška kilograma, već i da šteti mozgu i crevima. Tri eksperimenta su uključivala četiri grupe glodara. Jedna kontrolna grupa je hranjena redovnom hranom za pacove. Ostale tri su povremeno ili uvek hranjene hranom bogatom mastima i šećerom. Naučnike su zanimale promene u pamćenju i težini. Pokazalo se da je kontrolna grupa normalna. Za one koji su sve vreme jeli brzu hranu, pokazatelji su se pogoršali, kako se očekivalo.

IMA VIŠE VITAMINA C NEGO LIMUN I POMORANDŽA: Bez ovog povrća u Srbiji nema jeseni, a ono je zdravije nego što mislite

Kognitivno oštećenje

Ali rezultati pacova koji su s vremena na vreme kršili zdravu ishranu iznenadili su istraživače: kognitivno oštećenje, posebno u testovima prostorne memorije, odnosno pacovi su prestali da pamte lokaciju objekata. Štaviše, što su pacovi duže jeli brzu hranu, rezultati su bili lošiji.

Zaključak je da je prelazak sa jedne vrste hrane na drugu stresan za organizam. Dakle, ako ste počeli da jedete ispravno, držite se tog režima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter