Izvor: happybsc
04.10.2023 u 14:55
0

NIJE SVAPRERAĐENA HRANA NEZDRAVA: Postoji i ona koju preporučuju nutricinsiti

Stručnjaci kažu da su mnoge vrste hleba bogate vlaknima, sadrže omega-3 masne kiseline, pa čak i nekoliko grama proteina po parčetu.

Iako termin „prerađena hrana“ ne uliva poverenje, ponekad su razmišljanja o tome prestroga i stručnjaci nedavno primećuju da ne treba svu takvu hranu demonizovati.

Mnoge, ako ne i većina, veoma zdravih namirnica moraju da prođu proces prerade da bi dospele u naše kuhinje, a postoji razlika između prerađene i ultra-prerađene hrane.

Prerađena hrana je jednostavno hrana koja je pretrpela neki oblik promene između farme i krajnjeg korisnika, dok je ultra-prerađena hrana hrana koja je dramatično izmenjena dodavanjem veštačkih aroma i boja, zaslađivača, konzervansa, hidrogenizovanih masti i drugih sumnjivih sastojaka.

Upravo se ova hrana prvenstveno povezuje sa nepovoljnim zdravstvenim ishodima kao što su gojaznost i srčana oboljenja.

Hleb od celog zrna

Svi hlebovi su tehnički obrađeni, što ne znači da ga treba izbegavati, a sa vrstom od celog zrna dobijate blagodeti vlakana, mikronutrijenata i proteina.

„Mnoge vrste hleba sadrže vlakana, omega-3 masne kiseline, pa čak i nekoliko grama proteina po parčetu. Hleb može biti loš, ali hranljive opcije od celog zrna se smatraju osnovnim delom zdrave ishrane“, kaže dr Hali Bišof, vlasnica „Rutsu Nutrition“ iz Las Vegasa.

Jogurt

„Većina ljudi ne misli o jogurtu kao o prerađenoj hrani, ali on to jeste“ kaže nutricionista dr Stef Magil.

Proces pretvaranja kravljeg mleka u gust, kremasti mlečni napitak zahteva vreme, temperaturu i dodavanje bakterijskih kultura, a dobra vest je da svi ovi koraci ne umanjuju zdravstvenu vrednost jogurta.

Dr Magil ističe da je jogurt dobar izvor proteina, kalcijuma, vitamina B1 i probiotika koji su značajni za probavno i imunološko zdravlje.

Da biste izabrali najzdraviji, najmanje obrađeni jogurt, odlučite se za obične verzije sa niskim sadržajem šećera.

„Potražite običan jogurt sa manje od 12 grama šećera po porciji i dodajte svoje sveže voće ili orašaste plodove za ukus i slatkoću“, predlaže ona.

Suvo voće

Iako možda nema toliko vode kao sveže jabuke ili bobičasto voće, sušeno voće ima isto toliko hranljivih materija. U stvari, ponekad sadrže više vlakana i antioksidanata nego sveže voće.

Suvo grožđe je odlična užina za povećanje energije, kaže dr Kejti Šimelfenig i dodaje da je „ono prepuno vlakana, gvožđa i ugljenih hidrata koji su korisni za vaš mozak i mišiće.“

Kokice

Kokice u mikrotalasnoj pećnici sa puterom često su izvor skrivenih trans masti i veštačkih aroma, što ih stavlja u grupu ultra-obrađene hrane, ali obične ili blago soljene kokice su mnogo manje obrađene i imaju mnogo zdravstvenih koristi.

„Kokice su ukusna, hranljiva i brza užina koja je uvek pri ruci. Puna je vlakana i magnezijuma i ima samo 100 kalorija na tri šolje“, rekao je Kris Henigan iz „Simple Start Nutrition“ za Eat This, Not That.  Ona je takođe rekla da i sama kupuje kokice u zrnu i sam ih priprema.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter