Izvor: telegraf.rs
26.11.2023 u 15:53
0

OD FILERA DOBILA TUMOR: Evo kako su joj doktori napravili nova usta

Žena koja se predstavlja kao Polina, prvi put je primetila promenu sličnu herpesu na svojoj donjoj usni. Nažalost, nekoliko meseci nakon pojavljivanja ranice i bolnih tretamana, ova 64-godišnjakinja dobila je zastrašujuće vest da je izraslina na njenoj usni - zapravo uznapredovali rak kože.

Nesrećnoj ženi dijagnostikovan je karcinom skvamoznih ćelija (SCC), koji je drugi najčešći rak kože koji se javlja u Velikoj Britaniji, a nastaje kao rezultat oštećenja DNK keratinocita, ćelija koje se nalaze na gornjoj površini kože. Iako se nemelanomski karcinomi – koji uključuju SCC i karcinom bazalnih ćelija – smatraju manje opasnim od melanoma, nedavna istraživanja su pokazala da nemelanomi sada ubijaju više ljudi širom sveta jer su tako česti.

Većina slučajeva SCC je uzrokovana kumulativnim izlaganjem ultraljubičastom svetlu, koje dolazi od sunca ili solarijamu, ali ostali faktori rizika uključuju pušenje, svetlu kožu ili oslabljen imuni sistem usled lečenja ili bolesti. Tumori mogu da nastanu i iz starih ožiljaka, opekotina ili hroničnih rana kao što su čirevi. Međutim, u ovom slučaju, lekari ne isključuju mogućnost da je njen tumor uzrokovan estetskim tretmanom popunjavanja usana.

Polin je prvi put primetila promenu na na donjoj usni krajem avgusta 2020. godine, za koju je bila uverena da je herpes. Rana, međutim, nikako nije htela da zaceli, uprkos tretmanu dermatologa koji je pokušao da je izleči spaljivanjem i sa kremama, dok su Poline usne polako počele da crne a bolna žena se svako jutro budila u posteljini „prekrivenoj krvlju“. Kada je dermatolog konačno uradio biopsiju rane u novembru 2020, stigle su poražavajuće vesti.

Rak na njenoj usni proširio se do brade i rečeno joj je da sve mora odmah hirurški da se ukloni. Hirurg dr Karlos Lared  je odmah predložio da se od Polinog jezika rekonstruiše njena usana, jer je tumor ležao mnogo dublje nego što se u početku mislilo. Biopsija je takođe otkrila i „čudan materijal“ na dnu tumora, koji su lekari, kako priča Polina „uporedili sa filerom za usne“.

NIJE VAŽAN BROJ SATI VEĆ KONTINUITET: Evo kako da spavanje ima pravi efekat na naš organizam

Ona je, inače, do tog trenutka već četiri puta u Engleskoj ubrizagavala inekcijom filer u svoju gornju usnu kako bi dobila „definiciju“, dok se jednom u Španiji odlučila da isproba i metod „bez igle“. Tipični tretmani za punjenje usana koristi ili iglu ili kanilu za ubrizgavanje specijalno razvijenih gelova hijaluronske kiseline duboko u usne, što im daje volumen i oblik, dok metoda „bez igle“ koristi vazduh u olovci da progura hijaluronsku kiselinu kroz gornji sloj kože u dublje tkivo.

Za Polinu tretman bez igle je bio mučan.

– Bilo mi je bolnije. Osećala sam se kao da su me udarali u usta. Usne su mi postale modro plave do te mere da je  medicinska sestra koja je radila proceduru rekla da moraju da prekinu – priseća se Polina.

Hijaluronska kiselina se, inače, naširoko koristi u medicini i estetici već mnogo decenija, bez izveštaja o riziku od raka, prenosi „The Sun“.

Iako Polina sada kaže da je njena invazivna operacija bila mala cena za njen život, nije mogla da predvidi koliko će joj naredne dve godine biti teške. Nakon što je uklonio izraslinu na Polininoj usni, dr Laredo je prerezala njen jezik po dužini i zašila dva preklopa za njenu usnu.

– Oporavak je trajao tri nedelje. Mogla samo samo da pijem tečnost sa slamkom. Probudila bih se noću grizući se za jezik što je bilo veoma bolno. Tokom januara 2021, moje tkivo jezika se konačno spojilo sa mestom gde mi je nekada bila donja usna, a proces potpunog izlečenja trajao je između 12 i 14 meseci – prenosi ova žena.

Pošto je tumor ušao tako duboko u Polininu usnu, njeni donji zubi ostali su trajno izloženi nakon operacije, zbog čega je njen lekar koristio razne metode da je ponovo napuni. Pošto su oboje zazirali od bilo kakvih veštačkih filera, Polini je ubrizgavana masnoća, ali ju je telo stalno upijao, sve dok nisu pokušali da koriste tkivo iz dojke – što je konačno upalilo.

Ceo ovaj proces, međutim, veoma je uticao na psihu i društveni život obolele žene, ali i to je trajalo sve dok nije upoznala renomiranog medicinskog tatu majstora koja se bavi medicinskim tetoviranjem. Ona je rekonstruisala oblik Polinih usana i zahvaljujući tetoviranju trajne šminke, vratila joj samopouzdanje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter