Izvor: Alo
13.12.2023 u 08:42
0

ODLIČNA ZA KOSU, NOKTE, ZGLOBOVE: Zašto je supa od kostiju korisna za zrdavlje?

Supa od kostiju donosi brojne blagodeti za naše telo, a posebno je preporučljivo daje konzumiramo tokom hladnih dana.

Supa od kostiju donosi brojne blagodeti za naše telo, a posebno je preporučljivo daje konzumiramo tokom hladnih dana.

Kraljica među svim supama, bar što se zdravlja tiče, zasigurno je ona od kostiju. Ovaj specijalitet ljudi su koristili još od praistorije. Naime, želeli su da iskoriste svaki deo plena koji su ulovili, pa su životinjske kosti prelivali kipućom vodom i time se hranili. Kasnije su otkrili da ta tečnost čuva njihovo zdravlje, jača kosti, daje im energiju, čuva ih od kožnih bolesti, pomaže da bolje spavaju i pruža još mnogo zdravstvenih dobrobiti.

Supa, zapravo temeljac kojim prelivamo rižota, sosove, gulaše, kroz istoriju se kuvala u loncima naših baka i bila je obična seoska poslastica koja se preko noći pretvarala u ladetinu – specijalitet koji ili jako volimo, ili ga ne podnosimo. Danas je supa od kostiju čudo nutricionizma, koje se priprema u najboljim restoranima i sinonim je za superhranu.

Prirodni kolagen

Supa od kostiju se priprema od junećih, svinjskih, pilećih ili ribljih kostiju dugim iskuvavanjem, koje može da traje i po nekoliko sati. Kostima se obično dodaje povrće poput šargarepe, peršuna, luka i celera, a nekad se kosti iskuvavaju same. Ovu supu je potrebno kuvati dugo kako bismo izvukli kolagen, protein koji deluje kao lepak koji naše telo drži na okupu. Kad bi se izvadio sav kolagen iz kože, ona bi se raspala poput smese za palačinke bez jaja.

Puna magnezijuma i kalcijuma

Upravo zbog visoke koncentracije kolagena, supa od kostiju je čarobni napitak koji čuva zglobove, zube, kožu, kosu i nokte. Bogata je i kalcijumom, magnezijumom, fosforom i aminokiselinama, koji podstiču rane da brže zacele i imaju protivupalno dejstvo.

Uzmite je čim nos procuri

Tokom hladnijih meseci pileća supa je glavni borac protiv prehlade, a najbolje ju je popiti iz šoljice, poput prirodnog leka koji deluje skoro odmah.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter