Izvor: Najžena
13.12.2023 u 11:11
0

IZBEGAVAJTE LEŽANJE: Prirodni lekovi protiv stomačnih tegoba

Bol u stomaku može biti uzrokovan nagomilanim gasovima u telu, lošim varenjem, zatvorom ili dijarejom.

Jedno je sigurno, bolovi u stomaku su neprijatni i niko ih ne voli. Ponekad će se pojaviti kao tihi prenosilac poruke gladi, međutim, ponekad će se pojaviti u obliku jakog bola. Ovaj osećaj u stomaku ili stomaku može se manifestovati u različitim oblicima, od tupog bola do oštrih grčeva.

Bol u stomaku je bol koji neko oseća bilo gde između grudnog koša i prepona. Može se razlikovati po intenzitetu i uticati na različite oblasti stomaka, kao što su: slepo crevo, jetra, žučna kesa, stomak, pankreas, creva.

Bol u stomaku može biti uzrokovan nagomilanim gasovima u telu, lošim varenjem, zatvorom ili dijarejom. Takođe, uzroci bolova mogu biti razne zarazne bolesti poput virusa. Ove tegobe mogu biti uzrokovane i stanjima kao što su apendicitis, kamen u bubregu, upala pluća, pankreatitis i druge bolesti. Na neke bolesti možemo veoma efikasno da utičemo i sami, međutim, nekima će biti potrebna medicinska pomoć.

Sledeći kućni lekovi mogu pomoći u ublažavanju pomenutih tegoba:

Voda: Telu je potrebno dovoljno vode za efikasno varenje i apsorpciju hranljivih materija. Dehidracija može povećati rizik od stomačnih problema, pa je važno da ostanete hidrirani. Voda za piće takođe može pomoći u smanjenju žgaravice.

Izbegavanje ležanja: Ležanje posle obroka može izazvati gorušicu. Preporučuje se da ostanete uspravni najmanje nekoliko sati nakon jela da biste sprečili refluks kiseline.

Đumbir: Đumbir može pomoći u smanjenju mučnine i povraćanja i može se dodati hrani ili konzumirati kao čaj. Važno je da se pridržavate doza kako biste izbegli neželjene efekte kao što je loše varenje.

Prašak za pecivo: Soda bikarbona može pomoći u smanjenju žgaravice, ali treba je koristiti oprezno zbog mogućih neželjenih efekata. Preteranu potrošnju treba izbegavati.

Smokve: Smokve sadrže supstance koje deluju kao laksativi, korisne za ublažavanje zatvora. Međutim, treba biti oprezan ako postoji istovremena dijareja.

Sok od aloje: Aloe vera može pomoći u ublažavanju simptoma sindroma iritabilnog creva, ali može izazvati nelagodnost ako se konzumira u velikim količinama.

Saveti za sprečavanje bolova u stomaku: Jedite sporije i izbegavajte prejedanje Jedite manje masne i prerađene hrane Identifikujte netoleranciju na hranu i alergije

Tri vrste bolova u stomaku:

Visceralni bolovi: Grčevi bol uzrokovani istezanjem nerava u zidovima organa.

Peritonitis: Oštar bol u stomaku.

Pogrešno prepoznat bol: Mozak opaža bol sa jednog mesta, a zapravo dolazi sa drugog.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter