Izvor: BSC Happy/kurir.rs
15.12.2023 u 11:06
0

POGAĐA 80% ŽENA: Ovo je razlog mučnine u trudnoći

Medicinski istraživači veruju da su otkrili uzrok jutarnje mučnine, uključujući "hiperemezu gravidarum" - stanje u kojem su mučnine i povraćanje toliko jaki da zahtevaju hospitalizaciju, što dovodi zdravlje majke i njene bebe u opasnost od dehidracije i neuhranjenosti.

Istraživači se nadaju da će njihovo otkriće uskoro dovesti do izlečenja ovog stanja, koje pogađa do 3% trudnoća, prema podacima Klivlendske klinice, i okončati muke za otprilike 80% žena koje prolaze kroz jutarnje mučnine.

– Većina žena koje zatrudne doživeće mučninu i povraćanje u nekom trenutku, i iako to nije prijatno, za neke žene može biti mnogo gore od toga – postaće toliko bolesne da im je potrebno lečenje, pa čak i hospitalizacija – kaže profesor Sir Stephen O’ Rahilli sa Univerziteta u Kembridžu, koji je vodio istraživanje.

Šta izaziva jutarnje mučnine?

ŽELITE BEBU? BATALITE ALKOHOL: Piće izaziva deformitet lica (i ne samo to)

Krivac za jutarnju mučninu je hormon koji proizvodi fetus poznat kao GDF15. Koliko se majka oseća bolesno zavisi od toga koliko hormona proizvodi fetus i koliko je žena bila izložena ovom hormonu pre trudnoće.

– Beba koja raste u materici proizvodi hormon u nivoima na koje majka nije navikla. Što je osetljivija na ovaj hormon, to će se osećati lošije – reklao je prof. O’Rahili i dodao – Verujemo da će nam ova saznanja pomoći da otkrijemo načine kako sprečiti da se to dogodi – dodaje profesor.

Rešenje?

Da biste ublažili simptome, Nacionalna medicinska biblioteka preporučuje različite promene načina života. Mnogi faktori mogu izazvati mučninu, kao što su određena hrana, teksture i mirisi, trepćuća svetla ili obilnije porcije – i treba ih svakako izbegavati.

Trudnice sa jutarnjom mučninom moraju da piju puno tečnosti i treba da pokušaju da jedu u bilo kom trenutku kada se osećaju dovoljno dobro – jer će dalja glad i dehidracija samo dodatno opteretiti telo.

Neke studije su pokazale da suplementi vitamina B6 mogu imati umirujući efekat na osobe sa jutarnjom mučninom, ali se savetuje da obavezno razgovaraju o tome svojim lekarom i ništa ne piju na svoju ruku.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter