Izvor:
25.02.2019 u 10:43
0

BOL U LEĐIMA NAJČEŠĆE OBOLJENJE DANAŠNJICE: Nedostaje vam ovaj vitamin!

Da li ste znali da je bol u leđima posle kijavice najčešće oboljenje čoveka današnjice? Dok je nekada za to glavni uzrok bio težak fizički rad, danas je to sedalni način života uz odsustvo fizičke aktivnosti.

Simptomi lumbaga su dobro poznati: kao da vas nožem neko ubada u leđa, ne možete da ustanete, da se okrenete…

Dobro je poznata i standardna fizikalna terapija, koja između ostalog podrazumeva i upotrebu diklofenaka, vitamina B12 i miorelaksanasa, ali manje se zna da moderan pristup lečenju lumbaga, o kome je naučno mišljenje dao i Generalni direktorat za zaštitu zdravlja potrošača Evropske komisije, uključuje i vitamin B6, koji služi da se B12 na najbolji način iskoristi, pa ova kombinacija dovodi do brzog oporavka.

– Vitamin B6 je jedan od B vitamina neophodnih za pravilno funkcionisanje metabolizma aminokiselina (proteina), šećera i masti, kao i za stvaranje krvnih ćelija. B vitamini su neophodni za zdravu kožu, kosu, oči, jetru, nervni sistem, srce, mišiće, imuni sistem, jednom rečju: za ceo organizam – objašnjava Srđan Anđelkov, fizioterapeut specijalista.

Vitamin B6 omogućava i stvaranje nekoliko neurotransmitera, prenosnika poruka u nervnom sistemu. Neophodan je za normalan razvoj i funkcionisanje mozga, za stvaranje hormona koji regulišu raspoloženje i bio-ritam.

– U slučaju lumbaga vitamin B6 u dozi od 50 mg dnevno znatno smanjuje bol u donjem delu leđa i poboljšava funkcionalnost, ali je dokazano i da dnevna doza veća od ove može da dovede do neuropatskog bola – kaže Srđan Anđelkov, fizioterapeut specijalista

Zato je, dodaje on, u terapiji lumbaga najbolje po preporuci lekara uzimati ovaj vitamin u pakovanju od 20 mg dva puta dnevno, jer tako ima samo pozitivne efekte, a upravo je suština uspešne terapije bola u Krstima da se u što kraćem periodu bez nuspojava omogući adekvatna mobilnost pacijenta, koja je veoma ograničena u trenutku kada on zbog lumbalnog bola potraži lekarsku pomoć.

Izvor: Cosmopolitan
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter