Izvor: INFORMER
28.09.2023 u 21:39
0

NE BUDITE HELIKOPTER: Kako da postanete bolji roditelj?

Ne mešajte se uvek u detetove odluke i pustite ga da proba da samo odlučuje.

Ni najteži, ali ni najbolji posao na svetu ne može se ni približno meriti s ulogom roditelja. Fizički rast deteta treba da prati i emocionalno uravnotežen razvoj, ali baš o tom psihičkom delu vaspitanja roditelje niko ne uči u školi, pa se zato najčešće oslanjaju na instinkt, podršku porodice i prijatelja.

Pogrešne odluke i potezi sastavni su deo vaspitanja, ali ipak neke loše strane mogu da se poprave, pa da kao roditelji postanete efikasniji i bolji, a deca zadovoljna i opuštena.

Nemojte biti „roditelj-helikopter“

Preterana uključenost u život deteta neće mu dozvoliti da samo rešava probleme u kojima se nađe, da odluči ili bira. Zato treba da izdržite da se ne mešate i prepustite detetu da samo odluči. Time će razvijati svoju sposobnost snalaženja u novonastalim situacijama, odnosno inteligenciju.

Dozvolite im da pogreše

Kada se osvrnete i podsetite na svoje odrastanje, videćete da ste grešili i da ste na greškama učili. Pustite svoje školarce da uče po istom principu, ali ih otvoreno podržite.

MOĆ ZAGRLJAJA: Evo kako da se povežete sa detetom tokom izliva besa

Podstičite ih da maštaju

Sanjarenje i razmišljanje o budućnosti moglo bi da im pomogne da budu uspešni. Podstaknite ih da pričaju o tome kako sebe vide kao odrasle.

Provodite kvalitetno vreme s njima

Čak i ako zagrljeni gledate televiziju s decom, to nije kvalitetno provođenje vremena. Psiholozi opominju da su važni razgovor, igra, šetnja… Budite slobodni za svako detetovo pitanje.

Oprostite im kad lažu

Dokazano je da deca koja povremeno lažu imaju bolje pamćenje i da se bolje izražavaju. Ne zaboravite da pratite „tokove“ laži i skrenite im pažnju kada uvidite da to može da postane opasno.

Prihvatite detetovu tvrdoglavost i jak karakter

Mnoga istraživanja su pokazala da deca koja su bila tvrdoglava i nisu se ponašala kako se od njih očekivalo, u većini slučajeva pametno odaberu životni put.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter