Izvor:
15.10.2017 u 17:17
0

PROTIV VATRE U ŽELUCU: Peršun, đumbir i pelin!

Zapaljenje sluzokože želuca, poznatije kao gastritis, jedno je od najčešćih želučanih oboljenja, a jesen je vreme kada se najviše ljudi žali na ove tegobe.

To, međutim, nije slučajno. S jeseni dolazi do hormonskih promena, menja se kiselost želuca, a aktivnost organa za varenje se usporava.

Sluzokoža želuca može da se upali zbog konzumiranja neadekvatne hrane, alkohola, korišćnja nesteroidnih lekova protiv upala, a ne treba zanemariti ni veliki uticaj stresa. On pojačava lučenje želučane kiseline i tako uzrokuje tegobe. Postoji i gastritis koji nastaje atrofijom sluznice, kada nema stvaranja viška kiseline. Međutim, najčešći uzročnik gastritisa jeste helikobakter pilori bakterija.

Ona se smatra glavnim uzročnikom želučanih tegoba, uključujući čir na želucu. Oboljenje često ne daje nikakve simptome, a kada se oni ipak pojave većina pacijenata, osim bola u stomaka, gorušice i neprijatnog zadaha iz usta, oseća gađenje prema hrani ili sitost posle samo nekoliko zalogaja. U težim slučajevima nagrižena sluzokoža želuca može i da prokrvari.

Lekoviti peršun

Četiri kašike narendanog korena peršuna prelijte čašom ključale vode. Poslije 15 minuta procedite i pijte pomalo tokom dva dana.

Crna rotkva i med

Uveče većoj crnoj rotkvi odstraniti sredinu, pa u izdubljeno mesto nasuti med i ostaviti da odstoji do ujutru. Ujutru sadržaj rotkve dobro promešati, izvaditi dve kašičice meda, pomešaju sa dva decilitra vode i to popiti. Tako se radi sve dok se ne potroši sav med iz rotkve, koji otprilike treba da traje dva-tri dana.

Sok od kupusa

Svakog dana, najmanje deset dana, treba natašte piti čašu soka od svežeg kupusa. Kupus se može iscediti ručno ili pomoću sokovnika.

Pelin

Pelin je najkorišćenija biljka za želučane probleme, bez obzira na veliku gorčinu. Deluje vrlo brzo otklanjajući sve želudačne tegobe.

Čaj od pelina odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crevima, katara želuca, zatvora, proliva, prevelike kiseline u želucu, pritiska i osećaja boli.

Dnevno pijte jednu do dve šoljice čaja od pelina, ali terapija neka traje maksimalno sedam dana. Prelijte kašičicu biljke i ostavite deset minuta, zatim procedite i popijte.

Aloe vera

Aloe vera je čudo od biljke. Ova biljka je bila poznata još prije 5.000 godina u Indiji, gde se koristila u ayurvedi i bila poznata pod imenom ghrit kumari (ta, koja hrani i donosi dugovečnost). Odlično deluje kod mnogih bolesti, a posebno je dobra za zarastanje sluznice želuca.

Smatra se da je za to zadužan spoj aloctin, koji smanjuje želučane sokove i želučane lezije te pomaže bržem zarastanju.

Doziranje: uzimajte 30 do 60 ml soka aloe vere ujutro natašte.

Đumbir

Đumbir je jedan od najboljih prirodnih lekova za želudačne tegobe, jer ublažava mučnine bolje od bilo kojeg leka. Deluje bolje od klasičnih lekova, smanjujući upalu sluznice i eliminišući mučnine.

Pomaže kod slabe probave, vetrova, manjka apetita, slabe cirkulacije, dispepsije i drugih gastrointestinalnih tegoba.

Doziranje: kašičica svežeg soka đumbira tri puta na dan, ili pola do dva grama sušenog đumbira.

Napomena: Ako imate akutni gastritis, budite oprezni s đumbirom, jer može iritirajuće delovati na oštećenu sluznicu želuca. Najpre ga uzimajte u manjim količinama, a zatim ih postepeno povećavajte.

Izvor: Nezavisne.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter