Izvor: BLIC ŽENA
09.03.2024 u 19:15
0

REŠITE SE BUĐI NA ODEĆI: Uz ove trikove biće ponovo čista i mirisna, za tren zaboravite na mrlje

Održavajte čistoću svoje mašine za pranje veša da biste sprečili neprijatan miris odeće i stvaranje buđi

Buđ voli da se taloži na odeći koja je svuda vlažna i tamna. Bilo da buđ pronađe vlažan peškir natrpan u korpe, vansezonsku odeću u podrumu ili odeću u poplavljenom ormanu, ona će se zakačiti i rasti.

 

U zavisnosti od veličine buđi, većina odeće se može spasiti uništavanjem buđi i uklanjanjem mrlja. Evo kako temeljno ukloniti buđ iz odeće.

Buđ voli da se taloži na odeći koja je svuda vlažna i tamna. Bilo da buđ pronađe vlažan peškir natrpan u korpe, vansezonsku odeću u podrumu ili odeću u poplavljenom ormanu, ona će se zakačiti i rasti.

U zavisnosti od veličine buđi, većina odeće se može spasiti uništavanjem buđi i uklanjanjem mrlja. Evo kako temeljno ukloniti buđ iz odeće.

Razmislite o ovim stvarima pre nego što počnete

Proverite etiketu odeće da biste utvrdili da li se može prati ručno ili mašinski ili je označena kao samo hemijsko čišćenje.

  • Za predmete koji se nose na hemijsko čišćenje, iznesite ih napolje i obrišite buđ četkom sa mekim vlaknima.
  • Stavite buđavu odeću u plastičnu kesu i odnesite je profesionalnom čistaču što je pre moguće. Buđ može oštetiti vlakna. Obavezno recite čistaču o problemu kada ih odnesete.
  • Ako je buđ velika ili čistite nekoliko odevnih predmeta, nosite masku da biste izbegli udisanje buđi, što može izazvati alergijsku reakciju kod osetljivih ljudi. Nošenje zaštite za oči i gumenih rukavica je dobra ideja.
Šta će vam trebati

Oprema / Alati

  • četka sa mekim vlaknima
  • zaštitna maska
  • plastična kesa

Materijali

  • deterdžent za veš
  • izbeljivač, borovo ulje ili sredstvo za dezinfekciju
  • izbeljivač na bazi kiseonika
  • destilovano belo sirće
Uputstvo:

1. Korak: Izađite napolje

Da biste uklonili vidljivu buđ, iznesite odeću napolje da uklonite crnu, sivu ili belu buđ četkom sa mekim vlaknima. Očistite obe strane tkanine gde god vidite buđ.

Ne uznemiravajte ih u zatvorenom prostoru jer će ostati u vazduhu i možda će pronaći novo mesto za početak nove kolonije u kući.

2. Korak: Prethodno tretirajte mrlje od buđi

Koristite malu količinu deterdženta koji sadrži enzime na zaprljanim područjima. Nanesite deterdžent u tkaninu prstima ili četkom sa mekim vlaknima. Ostavite da odstoji najmanje 15 minuta da bi deterdžent počeo da razbija mrlje pre nego što operete odeću.

3. Korak: Operite odeću

Bez obzira da li odeću perete ručno ili mašinski, koristite najtopliju temperaturu vode preporučenu na etiketi za negu tkanine. U idealnom slučaju, temperatura vode treba da bude iznad 60 stepeni da bi se ubila buđ.
Koristite preporučenu količinu deterdženta za pranje veša za teške uslove za pranje.

4. Korak: Dodajte sredstvo za dezinfekciju u punjenje za pranje

Za belu odeću i posteljinu napravljenu od prirodnih vlakana, dodajte jednu trećinu do dve trećine šoljica izbeljivača u pranje da biste dezinfikovali tkaninu i ubili buđ. Koristite automatski dozator izbeljivača na mašini za pranje veša ili sačekajte oko pet minuta u ciklusu pranja kako biste omogućili enzimima deterdženta da urade svoj posao razbijanja mrlja.

Za obojenu odeću ili sintetičke tkanine, koristite borovo ulje ili sredstvo za dezinfekciju veša da ubijete buđ. Pratite uputstva na etiketi za količinu i vreme. Neki od njh se dodaju u ciklus ispiranja.

5. Korak: Proverite da li ima mrlja pre sušenja

Izbeljivač obično uklanja mrlje od buđi sa bele odeće, ali druga sredstva za dezinfekciju možda neće. Da biste uklonili preostale mrlje od buđi, koristite sredstvo za natapanje kiseonikom. Prateći etiketu proizvoda, pomešajte izbeljivač i toplu vodu. Potopite umrljanu odeću i natopite je najmanje osam sati.
Proverite da li ima mrlja pre sušenja u zagrejanoj sušari. Ako ostanu, pomešajte svežu seriju kiseonika izbeljivača i vode i ponovite namakanje.

Još saveta za uklanjanje buđi iz odeće

Iako možda nećete videti rast buđi na peškiru za kupanje, odmah možete osetiti miris buđi. Za borbu protiv bilo kakvog mirisa nakon pranja peškira, dodajte dve šolje sirćeta u bubanj mašine za pranje veša (bez deterdženta) i pokrenite ciklus pranja toplom vodom. Osušite peškire na visokoj temperaturi odmah nakon završetka ciklusa pranja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter