Izvor: Novosti magazin
08.08.2021 u 18:39
0

RODITELJI OPREZ! Vaša deca svakodnevno u PARKOVIMA diraju ovu OTROVNU BILJKU!

Ova biljka prisutna je i u dvorištima škola i vrtića, a možda i u dvorištu vaše kuće…

Iako nisu sve biljke podjednako otrovne, iz neznanja svaki pojedinac, posebno deca mogu se naći u situaciji da se otruju. Otrovne supstance nalaze se samo u nekim delovima biljaka.

VAŽNO:

DRAMA NAŠIH TURISTA NA EVIJI! Evakuisano 200 srpskih turista-noć proveli na trajektima! (VIDEO)

KORONA PRESEK: Najnoviji podaci o epidemiološkoj situaciji u Srbiji

PREDSEDNIK SRBIJE IZDAO HITNO NAREĐENJE: Šalje se pomoć Grcima u gašenju požara!

POŽAR U VINČI: Vatrogascima će trebati čak nekoliko dana da ugase vatru!

Otrovni bršljan

Bršljan je drvenasta puzavica sa adventivnim vazdušnim korenom kojim se pričvršćuje za zidove ili drugo drveće. Listovi su trajno zeleni, kožasti, spiralno raspoređeni i različitog oblika: okruglasto-jajoliki, režnjeviti, široki ili uski, rombični ili ponekad asimetrični.

Cvetovi su mirisni, sakupljeni u štitaste cvasti. Plod je loptasta bobica, plavo crne boje, prečnika do 1 centimetra sa do 5 semena. Cveta od septembra do oktobra. Gaji se i kao ukrasna biljka, posebno na ogradama ili krovovima kada želimo da se sakrijemo od pogleda drugih.

Bršljan je otrovna biljka jer u listovima, cvetovima, plodovima i grančicama sadrži saponozoide. Biljka je prilično otrovna pa je zbog toga neophodan veliki oprez. Posebno plavičasto crni plodovi mogu biti privlačni i primamljivi  za konzumiranje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter