Izvor: Happy BSC
06.01.2022 u 18:21
0

VERICA ĐOKIĆ, NUTRICIONISKINJA JE IZJAVILA ZA TELEMASTER: Mrsni deo ishrane jača naš imunitet

Danas je Badnji dan, jedu se posana jela, koliko su ona zdrava za nas, jel se često ljudi žale kako im teška hrana padne na stomak?

– Ako smo post shvatili na pravi način onda su i naša  post upravo takav, jednostavan i lagan, tradicionala onakva kakva su nekada spremale naše bake. Danas se post pretvorio u to da imitiramo mrsnu hranu, pasad pravimo posn e pice, posne torte, posne punjene paprike. zna se šta je posana hrana ona je lagan, jednolična, kombinacija jednog obroka. Ako se toga ne pridržavamo, posna hrana ume da padne teško na želudac – rekla je nutricioniskinja.

Postoji li neko vremensko ograničenje koliko je dobro postiti, čujemo da je dobro ispostiti se nekoliko puta godišnje ili bar jednom?

– Apsolutni je dobro jel ako pogledamo period posta i mrsne hrane su zapravo pozicija balansa našeg metabolizma. Poste je uvek bio detoksikacija, a mrs je bio imunitet i mi onda imamo idealne pozijcije imuniteta i detoksikacije Nepostoji neko određeno vreme ze post dovoljno je da smo dobro informisani i da ga pravilno primenjujemo – reči su Verice Đokić.

Sutra će na stolu biti mrsna hrana, obilna gozba, kako to prilagoditi, a da nam ne padne teško?

– Što je bio duži period pošta to moramo biti oprezniji na prelasku na mrsnoj hranu. Najlakše će biti da prvo prilagodimo organizam mrsnoj hrani i pravimo porcije hrane  samo meso i salata, pa mlečni proizvodi i salata, pa neka peciva i salata, da ne mešamo sve od jednom jel bi to bio veliki šok za organizam – reči su nitricioniskinje Đokić.

Kako posle nove godine odlučiti se za djetu i da se to ne odlaže?

– Ako je postavimo kako treba onda će ona imati smisao. Promena ishrane ne treba da dovodi do fizičkog rezultata, nego do našeg boljeg osećaja, dugovečnosti, za bistriji um i bolju koncentraciju jel sve to doprinosi da bolje rezonujemo stvari oko sebe, donosimo ispravne odluke, da razmišljamo o sebi, a kada sve to donro izbalansiramo onda na red stiže i fizički izgled jel smo pozitivniji i nasmejaniji – reči su nutricionistkinje.

Rekli ste jednu ključnu rečenicu da nas mrsni deo ishrane jača nas i imunitet. Na šta se konkretno odnosi?

– Dobrim kombinovanjem hrane i raznovrsnim namirnicama, jako je dobro konzumirati rubu, kiseli kupus, turšija, ajvar, ali da je na domaći način spremljena  da se držimo osnovnih pravila 3 obroka plus užina i da je ishrana prilagodžena našem načinu života –  reči su Verice Đokić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter