Izvor: BSC Happy
16.12.2023 u 10:31
0

VREME SLAVLJA SE BLIŽI: Jednima se osuši, drugima poraste visoka, pitate se kako sačuvati jelku sa busenom?

Ogoljene, suve jelke sa kojih su popadale sve iglice tužan su prizor kraj kontejnera nakon zimskih praznika. Čak i oni koji žele da budu ekološki odgovorni, ali da se ne odreknu divnog mirisa prirodne jelke, pa kupe onu sa busenom, često ne uspeju da ih održe u životu, dok ne dođe vreme da ih presade. Postavlja se pitanje, gde greše?

Dok jedni uporno pokušavaju iz godine u godinu da jelki sa korenom pruže novi život, drugi imaju pozitivne priče o stablima koji visoko rastu u njihovom dvorištu ili selu.

Razlika između ove dve situacije jeste u brizi prema drveću, kaže Dušica Milenković iz Pokreta gorana Novog Sada, dodajući da sve počinje od izbora rasadnika.

MNOGI VERUJU DA JE PETAK BAKSUZAN DAN: Evo šta nikako ne smete činiti, ako se češljate boleće vas

„Postoje rasadnici u našem okruženju koji se bave ugzojem jelki, namenski za novogodišnje i božićne praznike. To su jelke koje imaju sertifikat o proizvodnji, starosti i koje se ne seku u prirodi i narušavaju životnu sredinu. Te jelke imaju busen ili koren, nalaze se u skasiji i tokom zimskih praznika mogu da se drže u kući ili stanu“, objašnjava ona.

Preporuka je, ističe, da se okićene jelke uvek drže što dalje od izvora toplote.

„One su ipak vrste koje uspevaju na nižim temperaturama, te ih je najbolje držati što dalje od radijatora ili peći. Tih dve ili tri nedelje koliko će biti u kući treba ih redovno zalivati i orošavati da bi one izdržale boravak u zatvorenom“, dodala je.

Važno je, naglašava, da se ništa ne stavlja na vrh jelke.

„Ako se ošteti vrh, ona više ne može da raste i više ne vredi čuvati je, jer ugrožen je njen vitalni deo. Najbolje je jelku do februara, dok je još hladno i dok je sneg, zasaditi jelku u dvorište ili ko gde već može. Onda je ne treba zalivati, jer je hladno“, objasnila je ona.

Često se, ipak, dešava da jelke sa busenom ne prežive jer su bile u suvoj zemlji ili jako zagrejanom prostoru, dodaje.

„Ne treba je zalivati preterano, ali je važno da vazduh oko nje bude vlažan. Kada se jelka raskiti, u redu je staviti je na terasu, dok se ne zasadi. Promena temperature neće joj smetati, odgovara joj da je na hladnom“, objasnila je.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter