Izvor: Kurir
04.04.2024 u 13:15
0

PREKOMERNO ZNOJENJE MOŽE BITI POSLEDICA NEKIH BOLESTI: Evo kada je vreme da posetite lekara

Prvi korak u lečenju prekomernog znojenja je razumevanje odakle dolazi i zašto se dešava. Prekomerno znojenje nije samo jedan problem. Umesto toga, ono može biti uzrokovano brojnim razlozima.

Prekomerno znojenje se deli na generalizovano i fokalno. Generalizovano znači da se većina delova tela znoji, a fokalno znači da je znojenje ograničeno na jedan deo tela:

  • ispod pazuha
  • na rukama
  • na stopalima
  • na glavi i licu

NAPOMENA: Moguće je imati više od jedne vrste fokalne hiperhidroze (prekomernog znojenja).

Nasuprot tome, sekundarna hiperhidroza, ili znojenje uzrokovano osnovnim stanjem, obično je generalizovano i utiče na celo telo.

Zdravstveni problemi izazivaju prekomerno znojenje na različite načine. Oštećenja nerava, nakupljanja viška tečnosti i problema sa regulacijom temperature i metabolizma neki su od najčešćih razloga.

Ovo su samo neka od zdravstvenih stanja koja mogu izazvati sekundarnu hiperhidrozu:

Dijabetes

Dijabetes je problem sa regulacijom šećera u krvi.

Obično se šećer (takođe poznat kao glukoza) kreće iz krvi u ćelije da bi se koristio za gorivo uz pomoć hormona koji se zove insulin. Ljudi sa dijabetesom ili ne proizvode dovoljno insulina da prenesu glukozu iz krvotoka u ćelije, ili njihove ćelije postaju otporne na efekte insulina.

Nivo šećera u krvi koji je previsok (hiperglikemija) je obeležje dijabetesa, ali pošto je sposobnost tela da reguliše šećer u krvi narušena, nizak nivo šećera u krvi (hipoglikemija) takođe može biti problem. Nervni sistem reaguje na dijabetes tako što, između ostalih odgovora, proizvodi znoj.

Pored toga, previše glukoze u krvi može vremenom oštetiti nerve. Ovo oštećenje nerva je poznato kao dijabetička neuropatija.

Endokarditis

Endokarditis je infekcija i upala sluznice srca. Obično ga izazivaju bakterije, ali mogu biti uzrokovane i virusima ili gljivicama.

Znojenje, posebno noćno znojenje, čest je simptom endokarditisa. Infekcija i upala – i odgovor imunog sistema – od endokarditisa mogu izazvati porast telesne temperature, uzrokujući znojenje tela.

Prekomerno aktivna štitna žlezda

Štitna žlezda je žlezda koja se nalazi na prednjem delu grla.

Ona proizvodi hormone koji igraju ulogu u regulisanju brojnih neophodnih telesnih funkcija, uključujući:

  • metabolizam
  • disanje
  • otkucaje srca
  • telesnu težinu
  • telesna temperatura

Hipertireoza može ubrzati metabolizam i otkucaje srca, što takođe može dovesti do prekomernog znojenja.

Srčana insuficijencija

Srčana insuficijencija je nemogućnost srca da pumpa dovoljno krvi da u potpunosti zadovolji potrebe tela.

Pojavljuje se kada je srčani mišić oštećen i srce postane preslabo da bi ili ispumpalo krv dovoljno snažno da dopre do svih delova tela, ili da se potpuno isprazni.

Srčana insuficijencija može dovesti do prekomernog nakupljanja tečnosti u plućima, nogama ili drugim područjima (koja se naziva zagušenje; oticanje nogu je poznato kao edem). Jedan od načina na koji telo pokušava da se oslobodi ovog viška tečnosti jeste znojenje.

Anksioznost

Anksioznost je stanje mentalnog zdravlja sa stvarnim fizičkim simptomima. Između jedna od četiri tj. jedna od tri osobe sa anksioznošću ima i hiperhidrozu.

Anksioznost jednostavno proizvodi fiziološke odgovore na stres.

Kada neko postane anksiozan, um i telo pogrešno shvataju opasnost i deluju u skladu s tim: disanje i otkucaji srca se povećavaju, zenice se šire da bi upile više svetlosti, mišići postaju napeti, a telesna temperatura raste.

Svi ovi odgovori u kombinaciji izazivaju prekomerno znojenje.

Menopauza

Hormonske promene kod žena izazvane menopauzom su još jedan mogući uzrok sekundarne hiperhidroze.

Menopauza se javlja kada se estrogen smanjuje kod žena kako stare. Pojava valunga, razdražljivost, anksioznost i gomilanje kilograma samo su neki od simptoma ove značajne promene kod žena

Svako ko doživi drastičnu promenu nivoa hormona može da očekuje i brojne telesne promene, a prekomerno znojenje – često povezano sa talasima vrućine – je uobičajen simptom menopauze.

Povremeno prekomerno znojenje nije razlog za zabrinutost, posebno tokom toplijeg vremena ili nakon jačeg fizičkog napora. Savetuje se da se konsultujete sa stručnjakom ako se lako i suviše znojite čak i kada spoljne temperature nisu

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter