Izvor: danas.rs
28.07.2023 u 10:17
0

PREPOZNAJTE kada vam je od VRUĆINE ugroženo zdravlje

Toplotni udar obično nastaje zbog direktnog izlaganja suncu. Visoke letne temperature već su u punom mahu, stoga je važno prepoznati simptome toplotnog udara.

Tropske temperature i veoma visok UV očekuju nas ovog leta, što je posebno opasno za one koji se izlažu suncu jer mogu dobiti sunčanicu, pa i toplotni udar. Toplodni udar mnogo je opasniji jer ga mogu dobiti i oni koji sede u hladu, te se preporučuju da se izbegava izlazak u najtoplijim satima i češće rashlađivanje.

Simptomi toplotnog udara:

Teško znojenje s hladnom, vlažnom kožom

Glavobolja

Umor

Žeđ

Mučnina

Nesvestica

Tamna mokraća

Važno je na vreme prepoznati simptome i pravilno reagovati. Odmah sklonite osobu u rashlađenu prostoriju ili u hlad. Rashladite je tuširanjem hladnom vodom ili mokrim peškirima, koje možete ostaviti na telu kao hladannu oblogu desetakminuta. Omogućite osobi da legne i ako je pri svesti, ponudi joj tečnost, najbolje vodu. Potom je odvedite lekaru.

Prilikom velikih vrućina, odnosno za vreme letnih meseci, važno je biti oprezan i pravilno zaštititi zdravlje sebe i svojih bližnjih. Potrebno je poduzeti adekvatne mere i to:

Izbegavajte izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti, posebno u periodu između 10 i 17 sati – ovo naročito važi za osobe u povećanom riziku od toplotnog udara. Izbegavajte izlazak u najtoplijem delu dana. Pijte dovoljno tečnosti, odnosno negazirane vode ili niskokaloričnih pića bez kofeina, alkohola i šećera. Važno je konstantno unositi tečnost, a ne tek kad se pojavi osećaj žeđi.

Nosite laganu i široku odeću svetlih boja i prirodnih materijala. Ne zaboravite na pokrivala za glavu (šeširi, kape) te sunčane naočare. Jedite više manjih obroka bogatih svežim povrćem i voćem. Tuširajte se mlakom vodom, a možete stavljati i hladne obloge. Ako radite ili trenirate na otvorenom uzimajte češće pauze u hladu i pijte više tečnosti– 1.5 čašu svakih 30 minuta, prenose mediji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter