Izvor: Glossy
13.11.2023 u 21:09
0

ŠTA PRVO TREBA POPITI NA PRAZAN STOMAK: Nema dileme, ovo je najbolje piće za jutro

Koja tečnost je prva koju treba uneti u organizam kada tek ustanemo i započinjemo dana?

Konačno ste prestali da odlažete alarm, naterali se da ustanete i uputili se pravo u kuhinju. Pravo je vreme da popijete nešto, ali – šta?

Prvo na šta pomislimo je voda, a evo šta stručnjaci misle o tome.

Šta prvo treba popiti na prazan želudac?

Ako najpre sipate čašu vode, ne možete da pogrešite, saglasna je većina stručnjaka. Kako su istakli za Huff Post, vodu je korisno popiti i ako niste žedni

 Možda ne morate nužno da osetite žeđ, ali je ispijanje vode zdrava navika koja omogućava da budete adekvatno hidrirani celog dana – ističe registrovana dijetetičarka i nutricionistkinja Viki Šanta Retelni.

Brojna istraživanja pokazala su mnoge prednosti konzumiranja vode čim ustanemo, a samo neke od njih su čišćenje creva, detoksikacija organizma, manji rizik od glavobolja, više energije…

LEKARI SAVETUJU: Ne ignorišite uporan kašalj

Ipak, kada je reč o detoksikaciji, budite na oprezu – ne postoji piće koje deluje kao filter i izbacuje samo loše i nezdrave supstance iz organizma, iako će više vodi sigurno pomaći čišćenju tela kroz urin.

Ne verujete nijednom napitku za koji se tvrdi da vas detoksiksuje – kaže nutricionistkinja Amanda Frankeni za Huff Post.

Čaša vode s limunom – da ili ne?

Niko od stručnjaka kojima se Huff Post obratio nije smatrao da postoji neka posebna magija u vrućoj vodi s limunom, najčešće preporučivanim napitkom za prazan stomak. Ipak, oni to ne obeshrabruju.

 Vidim zašto je ta ideja privlačna – kaže nutricionistkinja Ejmi Gorin.

 Vruća voda je neverovatno umirujuća, a limun daje lepu kapljicu citrusa. Lično, ako pijem topli napitak, više volim da iz njega dobijem antioksidanse, pa predlažem da se umesto toga pije zeleni čaj s limunom.

Da li sme da se pije čaj na prazan stomak?

Prema rečima stručnjaka, čaj je, bez obzira na kojoj temperaturi, uvek zdrav izbor.

Registrovana dijetetičarka i nutricionistkinja Tobi Smitson, kojoj je sa 8 godina dijagnostikovan dijabetes, kaže da baš svaki dan započinje kuvanjem čaja i da joj taj čajnik traje ceo dan.

 Istraživanja su pokazala zdravstvene prednosti čaja, uključujući prevenciju i upravljenje dijabetesom – napominje ona. – Izgleda da polifenoli u čaju utiču na aktivnost insulina, a druge prednosti uključuju poboljšanu osetljivost na insulin, održavanje zdravog krvnog pritiska, smanjenje rizika od bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter