Izvor: Stilkurir.rs
17.09.2023 u 11:20
0

ZAŠTO SU DECA ISTIH RODITELJA POTPUNO RAZLIČITA? Teze ovog DOKTORA Đokovići obožavaju!

Dr Gabor Mate život je posvetio proučavanju trauma, stresta, metoda vaspitanja, kao uticaja prevencije na pravilan razvoj ličnosti. Centar njegovog interesovanja je, ipak roditeljstvo, te je na tu temu napisao je dela koja su postala bestseleri. Posebno je obradoo temu kako je moguće da deca od istih roditelja budu potpuno različita, a odgovor je vrlo logičan.

Pitanje da li nas određuje priroda ili pak vaspitanje intrigira ljude otkako filozofiramo o svom postojanju.

Svako ko je odgajao više od jednog deteta može potvrditi činjenicu da deca nisu samo prazne table – svako ima svoju urođenu ličnost. I svako ko je video braću i sestre od istih roditelja i iz iste kuće zna da deca mogu doći iz istog okruženja i ispasti potpuno različita.

Neki mogu uočiti kako se braća i sestre razlikuju i pretpostaviti da su sve te razlike posledica prirode, ali, kako ističe stručnjak za razvoj dece dr Gabor Mate, nije samo ličnost ono što čini razliku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurosport (@eurosport)

„Ne postoje deca koja su odgajana u istoj porodici“, rekao je Mate Daliji Kurc, voditeljki podkasta „Live and Help Live“. „Ne postoji dvoje dece koja imaju iste roditelje.“

Mate je potom pitao voditeljku da li ona ima braću i sestre, a ona mu je odgovorila da ima i mlađu i stariju braću i sestre.

„Vi niste odgajani u istoj porodici“, rekao joj je, ističući da ona nikada nije imala iskustvo da bude najstarije dete. Bila je srednje dete, što bi, kako je rekao, moglo biti prilično teško jer srednja deca nemaju poštovanje i autoritet kao najstarije dete ili ljupkost i simpatičnost najmlađeg deteta.

„Ne samo to, kada su roditelji dobili vas, a već su imali vašu mlađu braću i sestre, možda su bili u različitoj fazi svog ličnog razvoja, ili u drugačijoj fazi svog odnosa, ili u drugačijem ekonomskom položaju“, rekao je.

Još važnije, po temperamentnu je svako dete drugačije i to znači da evocira drugi deo roditelja“, dodao je on. „Dakle, čak i ako roditelj voli svoju decu podjednako – što ne dovodim u pitanje – neće odgovoriti detetu na isti način. Dete neće izazvati iste odgovore od roditelja. Dakle, deca nemaju dva ista roditelja.“

I doktor je, naravno u pravu. Ne samo da su deca jedinstvene ličnosti koje se stalno menjaju, već su i roditelji. Dinamika i okolnosti porodičnog života se stalno menjaju, čak i u najstabilnijim porodicama.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter