Izvor: BSC Happy
26.10.2023 u 20:07
0

U DAVDESET PRVOM VEKU: U beogradskoj školi pojavila se šuga, evo kako se prenosi i gde se javljaju kožne promene

Kakva je klinička slika šuge i kako se ona leči? Do septembra ove godine zabeleženo je 300 slučajeva obolevanja od šuge.

Prema prečima epidemiologa Sonje Giljače iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, šuga ili skabijes je zarazno oboljenje kože i prenosi se dejstvom uzročnika koji je parazit i naziva se šugarac. On je jedva vidljiv golim okom i nalazi se na površini ljudske kože. Šuga se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom.

KUĆNI LJUBIMCI: Kako ublažiti svrab kod pasa? Pas ne prestaje da se češe!

Simptomi šuge

„Najčešće je u pitanju crvenilo i svrab koji je posebno pojačan noću, jer ovaj parazit voli toplotu i tada se brže razvija“, objašnjava epidemiolog.

Ona dodaje da se kožne promene najčešće javljaju između prstiju, na laktovima, dlanovima, zglobovima, tabanima, stomaku i grudima.

Lečenje

Šuga se leči primenom skabiecidnih sredstava.

„Ono što je izuzetno važno kada je u pitanju lečenje je da se osoba, kojoj je dijagnostikovana šuga od strane dermatologa, pridržava uputstava kako piti te lekove. Terapija traje tri do pet dana, a ono što je preporuka u cilju preventive recidiva, odnosno ponovnog javljanja ove infekcije jeste da se nakon primarnog lečenja pričeka sedam do 10 dana, pa da se ponovo izvrši lečenje, kako bi pobili sve te parazite i jajašca“, objašnjava ona.

Ona dodaje da bi osobe koje su bile u bliskom kontaktu trebalo da se jave dermatologu, bez obzira da li se ispoljilo oboljenje ili ne.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter