Izvor:
19.11.2018 u 15:37
0

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA IVICA DAČIĆ U EMISIJI „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Kosovo daje raznim delegatima u Dubaiju po 5000 dolara da glasaju za njih! (VIDEO)

U najgledanijoj emisiji “Posle ručka” voditeljki par Milomir Marić i Jovana Jelovac Cavnić razgovarali su sa ministrom spoljnih poslova o politici EU i odnosu sa Srbijom, kakvi su planovi SAD i Rusije po pitanju članstva KOsova u Interpol, kako će se rešiti gasovodni put "južni i severni tok" i mnogim drugim aktuelnim političkim dešavanjima ovde i u svetu.

Estonski stručnjaci za komunikaciju smatraju da je globalno popularni ruski crtani film za decu "Maša i Medved" možda deo ruskog hibridnog rata protiv EU. Jel' je ovaj medved po vama zapravo velika Rusija, i da li spekulisalo u smislu toerije zevere i u vreme Diznijevih crtanih filmova?

– Pa Rusi vole sebe da nazivaju velikim medved, to da. E sad ne znam tačno kako to ide sad sa tom Mašom. Posle Drugog svetskog rata, Čarli Čaplina su oterali iz Amerike , navodeći da je imao vezu sa komunistima što se nikad nije dokazalo. Ja sam bio u SAD, to je spektakularno kad gledaš njihove kanale , na svakom je prvo Tramp i Melanija, zatim Putine, Angela i Irak i Iran. Oni imaju neverovatnu potrebu da imaju neprijatelje, da im stvore navodno neku demokratiju tako što će ih bombardovatii ili ratovati sa njima. CNN je kada sam stigao tamo, odmah analizirao Melanijin potez proterivanja hrvatske ambasadorke, Boltonove saradnice. Nama je to odgovaralo, ona je lobirala protiv Srbije i pre nego što sam stigao upozorili su me na nju – rekao je Ivica Dačić.

Mogli smo da čitamo da Američki državni sekretar Majk Pompeo ohrabruje Ukrajinu protiv Severnog toka 2.

– To je potvrda da je energetika žrtva političkih odnosa. Ukrajina živi od ruskog gasa, pa i sve i da ga ne plaća. A opet, da to pojednostavimo. Veliki broj političara uključen je u trgovinu sa gasom i obogotili su se baš tako. Poslanici imaju 700 ili 800 miliona bruto dohotka kad se skupe. Gasovod kroz Ukrajinu je i za nas veoma važan. Rusija namerava da prekine taj tok preko Ukrajine. Mi se snadbevamo gasom preko Ukrajine i dalje u tom magistralnom pravcu. Ako nam ukinu, moramo da kupujemo preko Nemačka ili Mađarske za više para. Turski tok nudi privremeno rešenje, ide preko Bugarske a gde je skladište i šta će dalje biti je nezavisno. Bugari moraju da izgrade 200-300 km interkonekcije za gas, a oni možda neće. Za nas je to problem dok se na našoj granici ne pojavi. Pričalo se o terminalu na Krku, ali tu nema gasa dovoljno za naše potrebe – kazao je Dačić.

Brisel koči kineske projekte u Srbiji.Smetaju li Evropi kineske investicije? kako je sad na red došla i pruga Beograd-Budimpešta. Hrvatski mediji najavljuju da će Lisabon na ušću reke Težo biti centar kineske robe.

– Za SAD veći neprijatelj im je Kina a ne Rusija zbog njene ekonomske moći. Mi imamo sa Kinom razmene na milionskom nivou, ali izvoz nam je mali. Postoji Kineska infrastrukturna inicijativa za "jedan pojas,jedan put" a Srbija učestvuje i najveći je korisnik tog projekta. S druge strane Evropa ne gleda blagonaklono na to, ali njima ne smeta da oni sami to rade Nemačkoj ili zemljama Severne Evrope, ali smeta im južni tok. Ne smeta im Angela Merkel koja potpisuje sporazume za više od 100 miliona evra. Mi smo veoma mali i nismo nikom ekonomska pretnja. Jeste da Srbija ima najviše razmenu sa zemljama članicama EU, ali i najviše problema. Da pogledamo Interpol. Odlazim tamo i ne pokušavam ni da razgovaram sa nekim zemljama jer unapred znam kako će da glasaju – naglasio je Dačić.

Da li ste pretpostavljali za neke zemlje?

Španija, Venecuela,Surinam se jave da podrže Srbiju već I pre zasedanja dnevnog reda. Mi ne možemo da Venecueli kažemo da ćemo joj uvesti sankcije, jer naravno to nije ni u našim političkim interesima ako znamo da je podržala Srbiju.. Mislim možemo, al da se oprostimo od naših pitanja, ne postoji zemlja koja ne gleda svoje dobrobiti. Imamo veliki disbalans između pitanja Kosova i zahteva Evropskih zemalja sa kojima želimo prijateljske odnose,ali oni dođu kao naši neprijatelji.Treba li smanjiti prisustvo civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), bilo je jedno od pitanja gde su oni nešto pričali o borbi protiv kriminala. To je politička stvar, nema veze sa kriminalom. Kosovski konzul u Njujorku Teuta Sahaćija, zakazala je svečani prijem sa članicama EU i govorila zašto Kosovo treba da bude članica Interpola. Vozač te iste je uhapšen kao član organizovane kriminalne grupe koja se bavi uvozom narkotika, oružija itd. Daju delegatima raznim po 5000 dolara da glasaju za njih – rekao je Ivica Dačić.

Detaljnije pogledajte u videu ispod:

Izvor:Happytv.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter