Izvor:
08.05.2019 u 19:10
0

SA IKONA POKRADEN NOVAC: Obijena je crkva Sv. Paraskeve na Kosovu!

U selu Gojbulja, u opštini Vučitrn obijena je crkva Sv. Paraskeve, saopštila je danas Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska.

Vernici su juče oko 16.00 časova primetili da su vrata na crkvi provaljena, a policija je izvršila uviđaj.

Sa ikona je uzet novac u vrednosti od oko 20 evra koji su vernici ostavili za Ðurđevdan kada je u crkvi služena liturgija.

Selo Gojbulja je mešovito selo u kome pored većine albanskog stanovništva živi i pedesetak srpskih porodica.

Srpska pravoslavna crkva dala je saopštenje Kancelariji KiM

Obijanje crkve Svete Paraskeve u Gojbulji još jedan je u nizu necivilizovanih i vandalskih napada na objekte Srpske pravoslavne crkve na KiM, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju i pozvala policijske organe privremenih institucija u Prištini da konačno rasvetle ovaj, ali i druge slučajeve takvog "besprizornog ponašanja".

– Napadi na SPC su i napadi na srpski narod u celini u južnoj pokrajini i imaju nedvosmisleno za cilj da se obeshrabre oni Srbi koji su namerni da ostanu u svojim domovima i nastave da žive na ognjištima svojih predaka – navodi se u saopštenju.

Kancelarija ocenjuje i da ovakvi vandalski činovi obijanja, paljenja verskih objekata, napadi na sveštenstvo u srpskim crkvama i manastirima na KiM jasno pokazuje i "kako bi oni koji se upinju na sve načine da uđu u UNESKO „sačuvali“ kulturne i verske objekte SPC i srpskog naroda, kao spomenika i pokazatelja viševekovnog života i trajanja na tim prostorima".

Kancelarija za KiM uz osudu novog napada na objekte SPC na Kosovu i Metohiji još jednom poziva međunarodnu zajednicu i njene predstavnike na Kosovu i Metohiji da reaguju i zaštite, kako sakralne objekte, tako i predstavnike SPC i srpski narod u pokrajini, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter