21°C

Beograd

Vučić: "Putin se pridržavao jednog stava, a ja ne želim samo to!"

Govoreći o putu Srbije u EU, Predsednik Srbije Aleksandr Vučić u intervjuu za Tas kaže da u Briselu znaju da Srbija ne glasa protiv Rusije i ruskih interesa.

"Uvek smo bili korektni, pridržavali smo se evropskog puta. Za razliku od drugih nismo hteli u NATO i nismo hteli da svoj evropski put gradimo na antiruskoj politici", istakao je on uoči sutrašnje posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji..

Ponekad je, kaže Vučić, jednostavnije dobiti kartu za ulazak u neku zapadnu organizaciju ako kažete nešto protiv Rusije.

"Mi u tome nećemo učestvovati", poručuje predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je ponovio stav o ulasku u NATO.

"Mi se ne spremamo za ulazak u NATO, nama to nije potrebno, nemamo takve namere. I to ne krijemo. Tu nema nikakvog duplog dna. Srbija želi da čuva svoju zemlju, svoje nebo, da bude nezavisna", rekao je on i ponovi da Srbija namerava da se pridržava politike vojne neutralnosti.

Takođe je ponovio da za razliku od većine Srba smatra da je neophodno postići sporazum sa Albancima, ali da smo trenutno veoma daleko od toga.

"Nisam optimista", kaže Vučić i dodaje da kada bi bilo sporazuma onda ne bismo svaki dan morali da brinemo kakvo "ludilo" može da obuzme Prištinu, kao što je uvođenje taksi ili neka akcije protiv Srba na severu Kosova.

Kako je istakao, iako se proces dijaloga odvija pod pokroviteljstvom EU, "konačno rešenje nije moguće postići bez učešća Rusije i Vašingtona"."Putin se pridržavao stava da sve što odluči Srbija, Rusija će podržati. Ali, ja ne želim samo to. Ja hoću da se savetujem s njim da bih video šta je najbolje. I zato ću ovog puta veliki deo vremena u okviru političkih razgovora posvetiti mom viđenju situacije na Kosovu. Da čujem od predsednika Putina šta on misli. Poslednji put sam sam čuo od njega sve - i reči podrške i određene sumnje kada je reč o ponašanju nekih međunarodnih činilaca .. i sve mi je to ostalo u glavi", kaže Vučić

Dodaje da iako nije optimista , lično želi da se dođe do dogovora i kaže da, u suprotnom, veoma strahuje za Balkan.

"A to je mnogo verovatnije, nego da dođemo do rešenja", ocenio je Vucičh.

Vučić je istakao da je ruski predsednik veoma popularan u Srbiji i da će se veliki broj ljudi, koji želi godinama da ga vidi, okupiti i doći, "samo da ga vidi".

Jedan od razloga Putinove popularnosti u Srbiji je taj što je Moskva spasila Srbiju stigme genocida, istakao je Vučić u intervjuu prvom zameniku generalnog direktora agencije Tas, Mihailu Gusmanu uoči sutrašnjeg dolaska Putina u Beograd.

Kako je naglasio Vučić, nikada nećemo zaboraviti 2015. godinu kada su (ruski šef diplomatije Sergej) Lavrov i (ruski stalni izaslanik u UN Vitalij) Čurkin po Putinovoj naredbi spasili Srbiju od stigme naroda koji je počinio genocid, kao što je to bilo predloženo britanskom rezolucijom u Savetu bezbednosti UN.

Vučić je rekao da se uvek konsultuje sa svojim ruskim kolegom, Putinom i da ga pita za savet.

"Upoznajem ga sa svim što se događa i ne lažem, govorim istinu, iako mu se uvek sve ne sviđa", kaže Vučić.

Kako je rekao, to je jedna od stvari koje Putin veoma poštuje.

"I ja to poštujem, jer je on lider velike zemlje, a ja sam lider male zemlje i on pokazuje poštovanje za ovu zemlju i ja sam mu veoma zahvalan", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije podsetio je da je bio pod ozbiljnim pritiskom nakon što je Srbija poslala humanitarnu pomoć Siriji.

"Nismo poslali oružje, već žitarice, puter i šećer, ali su počeli oštri napadi na nas. I kad sam došao kod predsednika Putina i došli su i novinari, rekao sam mu da možemo da pošaljemo jedan ili dva aviona sa (humanitarnom) pomoći.

"I Vladimir Vladimirović mi je rekao: Aleksandre, ne radi to, to stvara samo dodatne probleme za tebe", ispričao je Vučić u intervjuu za Tas s.

Vučić rekao je danas u intervjuu za rusku agenciju Tas da posebnom čašću smatra to što će mu ruski predsednik Vladimir Putin uručiti Orden Aleksandra Nevskog.

"Velika je čast za mene i Srbiju dobijanje Ordena Aleksandra Nevskog. Predsednik Putin je ojačao poziciju Rusije u svetu, zbog toga je posebna privilegija dobijanje te nagrade od njega", istakao je Vučić.

Putin je, kako je dodao, tom nagradom pokazao da razume ne samo to koliko je Srbija radila da očuva dobre odnose između dve zemlje, nego i da smo uspeli da sačuvamo nezavisnost, suverenitet u donošenju odluka, slobodu, vojnu neutralnost.

"Taj orden ima ogroman značaj i u tom smislu što obavezuje i mene i Srbiju da ne idemo protiv Rusije, da budemo prijatelj Rusije - i kada je teško a ne samo onda kada je sve lako i lepo", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da još dve nagrade koje imaju veliki značaj za njega vise na zidu njegove kancelarije - Orden Republike Srpske i počasni doktorat moskovskog instituta MGIMO.

"Sada će Orden Aleksandra Nevskog biti u prvom planu. Moj otac je plakao kada je saznao da je predsednik Putin odlučio da mi dodeli to priznanje, mogu da zamislim šta će se desiti tokom ceremonije uručivanja, voleo bih da neko zabeleži taj momenat, da se vidi koliko to znači mojoj porodici, posebno mojim rođacima sa očeve strane", rekao je Vučić za Tas s.

B92
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar