Izvor:
05.10.2016 u 15:23
0

PETI OKTOBAR POSLE 16 GODINA: Da li smo dobili ono što smo tražili?

Davno beše 5. oktobar 2000. godine. Pre 16 godina. Srbija je tada, kao nikada – htela promene. Građani su sanjali zdravije društvo, bolju ekonomiju, demokratiju, ljudska prava i običan život – ali srećan i drugačiji. Građani su imali dve opcije. Da Miliošević ode sa vlasti, ili da ostane. Odabrano je da ode.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno. Građani Srbije tog 5. oktobra rizikovali su život kako bi promenili vlast. Podsetimo, Milošević je izgubio izbore od Vojislava Koštunice, ali nije želeo da prizna da je poražen, pa se moć običnog naroda tada najbolje pokazala, i sprečen je u svom pokušaju da pokrade izbore i ospori volju naroda.

Ali, umesto da se taj datum spominje kao nešto što je ljudima donelo boljitak, društveni i socijalni pre svega, na kraju nije bilo tako. Građani Srbije ne žive u zemlji kakvoj su tada očekivali,a sva nada koju su imali pala je u vodu u samo nekoliko godina. Ekonomska situacija je i dalje teška, građani loše žive, sve ono što je moglo biti "nasleđe 5. oktobra" nije zaživelo.

I ne samo da 5. oktobar nije doneo sreću sa mašnicom na vrhu građanima Srbije, već su i glavni akteri ove moderne srpske revolucije nestali sa političke scene – pa se ispostavilo da revolucija zaista jede svoju decu.

5. oktobar u 10 tačaka

  • U 15.35 grupa demonstranata je ušla u jugoslovenski parlament. Sva stakla na zgradi su polupana.
  • Iz desnog krila parlamenta vijorio se crn dim.
  • Čuli su se i pucnjevi na ulicama. Tako je započeta moderna srpska revolucija, kada je masa, predvođena demokratskom opozicijom, zakucala na vrata Slobodana Miloševića.
  • Celog jutra okupljali su se demonstranti, iz svih krajeva zemlje, a predvođeni liderima DOS-a posle 15h počeli su okršaj sa državom.
  • Pored skupštine napadnuta je i zgrada RTS, koji je prekinuo emitovanje programa oko 17h, a sve kako bi se ukazalo na izbornu krađu Slobodana Miloševića i njegovog režima, koji je imao rok do 15h tog 5. oktobra da prizna da je poražen na izborima 24. septembra.
  • Na tim izborima je kandidat DOS-a, Vojislav Koštunica osvojio 48 odsto glasova, za dva manje od potrebnog, pa je najavljen drugi krug, na šta opozicija nije pristala.
  • Tokom tog, 5. oktobra 2000. godine, i policajci su bacali opremu i pridruživali se demonstrantima.
  • Brojni građani su noć proveli ispred zgrade Skupštine, a 6. oktobra Slobodan Milošević priznao je poraz.
  • No, DOS se odmah rasuo i pokazao da nema snagu da ujedinjen vodi zemlju
  • Stranke koje su nikle iz njegovog krila, DS i DSS, vodile su zemljuneko vreme, ali se danas bore sa cenzusom.

Jovanović: Počeli posao, nismo završili!

Predsednik LDP Čedomir Jovanović izjavio je da je posle 5. oktobra puno toga urađeno, ali da posao koji je tada počet, još nije završen.

To je posao za generacije. Mi smo tada izašli na ulice motivisani borbom za slobodu, želeli smo da živimo u jednoj demokratskoj evropskoj Srbiji. Puno toga dobrog je urađeno i to se ne sme marginalizovati. Naravno da problemi koji su ostali otvoreni su u međuvremenu evoluirali i još jasnije ukazali na slabosti našeg društva – rekao je Jovanović za naš portal i dodao da je važno da oni koji su tada bili "naši protivnici danas su naši istomišljenici jer makar deklarativno govorimo o istim ciljevim i svi zajedno imamo obavezu da tu politiku realizuju.

Šešelj: To je bio najbolji puč!

Lider radikala Vojislav Šešelj u izjavi za Espreso.rs rekao je da je 5. oktobar najbolje i najuspešnije izvršen puč.

Puč im je uspeo. 12 godina sistemskog ugnjetavanja Srbije je bilo na delu. Najgori šljam je došao na vlast. Uništili su sve, počev od obrazovanje, kulture, zdravsta. 5. oktobar je nešto najgore što se desilo Srbiji i njenom narodu nakon 5. vekova vladavine Turaka – rekao je Šešelj.

Đukić Dejanović: Nije uspelo ono što su hteli

Slavica Đukić Dejanović naglasila je da 5. oktobar kada se sagleda iz više uglova, ima svoju pozitivnu, ali i negativnu stranu:

Svakako je došlo do demokratizacije subjekata, koja je nakon 5. oktobra zaživela itekako. Ali, sa druge strane, narod nije zadovoljan jer nije uspelo ono što su želeli ni najmanje – objansila je ona.

Rašković Ivić: Obeležićemo, to je bila prekretnica

Sanda Rašković Ivić, rekla je da je za njih 5. oktobar veliko postignuće i prekretnica u istoriji Srbije.

DSS će obeležiti 5. oktobar, jer smo mi između ostalog učestvovali i dali predsednika države. Jedna naša članica je tada nažalost poginula, što ćemo obeležiti stavljanjem venca sa cvećem na njen spomenik. Moram napomenuti da je 5. oktobar za nas veliko postignuće, da je prekretnica u istoriji Srbije, a druga je stvar što je kasnije nastupilo izneveravanje narodnih očekivanje – navela je ona i dodala da postoje neke formalne promene i da su oni koji su nekada bili evroskeptici, sada fanatici EU.

Naglasila je i da je i dalje prisutna sklonost ka autoritarnosti, jer je Miloševićev režim bio tada autoritaran, a i danas je opet tako, tvrdi ona.

Gde su danas lideri "Petooktobarske revolucije"?

Zoran Đinđić, postao premijer Srbije, obećavao bolju i vedriju Srbiju, ali zaustavljen metkom, u atentatu 2003. godine. Mnogi su mišljenja da je upravo on jedini položio život i svoje političke ideje na putu ka demokratizaciji zemlje, i da je sa njim umrla ideja 5. oktobra.

Vojislav Koštunica, političar koji je jedini uspeo da parira tadašnjem lideru SPS Slobodanu Miloševiću, predsednik DSS-a, bivši predsednik Jugoslavije i premijer Srbije, povukao je se iz politike i sa čela stranke.

Nebojša Čović, lider Demokratske alternative i potpredsednik u vladi Zorana Đinđića, danas se bavi biznisom. Predsednik je KK "Crvena Zvezda", i nema dodirnih tačaka sa politikom.

Lider Socijaldemokratije Vuk Obradović preminuo je početkom 2008 godine, a advokat Vladan Batić, predsednik Demhrišćanske stranke Srbije 2010.

Žarko Korać, predsednik Socijaldemokratske unije politički više nije aktivan, a Goran Svilanović, nekadašnji predsednik Građanskog saveza Srbije i ministar spoljnih poslova, sada je član Ekonomskog komiteta UN za jugoistočnu Evropu.

Najaktivniji je danas Velimir Ilić, koji je predvodio kolonu Čačana 5. oktobra. Sa Novom Srbijom na vlasti je godinama, a nanizao je i nekoliko ministarskih fotelja za ovih 16 godina.

Dragoljub Mićunović je i ove godine izabran za narodnog poslanika, a i dalje je u DS, kao predsednik političkog saveta ove stranke.

Espreso.rs
Foto: rhiva Happy Tv

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter