Izvor:
10.06.2018 u 01:02
0

Tramp: Moj odnos sa svetskim liderima je za desetku!

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas da su njegovi odnosi sa svetskim liderima za desetku i odbacio je mišljenja da su SAD sve više izolovane na svetskoj sceni pod njegovim predsedništvom.

Tramp je kritikovao novinare CNN-a zbog pitanja koje su postavili na pres konferenciji na samitu Grupe 7, te odgovorio da je njegov odnos s lideirma nacija poput Kanade za desetku, prenela je agencija AP.

Tramp je branio svoj "napadajući" odnos prema medijima kako u Americi tako i u inostranstvu.

Američki predsednik rekao je da je veliki deo američkih medija "veoma nepošten", mada, istakao je, ima "nekih ljudi" u medijskom polju koji su uz "SAD i američke građane, ponosne građane".

Tramp je rekao i da ne krivi druge zemlje za sklapanje užasnih trgovinskih sporazuma sa SAD, već krivi bivše američke lidere.

"Ali ako se to ne promeni, mi nećemo više trgovati s njima", upozorio je Tramp.

Kako je istakao, vraćanje Rusije u klub industrijalizovanih nacija bilo bi dobro za sve zemlje.

Prema Trampu, povratak Rusije u Grupu 7 bio bi "korisan".

"Želimo mir u svetu, a ne da igramo igre", poručio je.

Grupa industrijalizovanih zemalja izbacila je Rusiju 2014. godine zbog pripajanja Krima i podrške proruskim borcima u Ukrajini.

Tramp je dodao da nije razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u međuvremenu, a oštro je upozorio sve zemlje da se ne usude da izvrše odmazdu zbog američkih tarifa na uvoz aluminijuma i čelika.

"Ako krenu s odmazdom, pogrešiće", upozorio je Tramp.

Tramp je rekao da je razgovarao sa svetskim liderima o njegovoj trgovinskoj politici i pozvao na eliminisanje tarifa, trgovinskih barijera ili subvencija.

"To je način kako bi trebalo da bude", rekao je Tramp.

On je rekao da su SAD "veoma blizu" sporazuma o severnoameričkom trgovinskom sporazumu.

Naveo je da je imao niz uspešnih sastanaka na kojima je razgovarano o potrebi uspostavljanja "fer i recipročne trgovine" kao i o načinima rešavanja pretnji koje dolaze iz Irana.

Inače, kako je rekao, sa samita G7 odlazi ranije zbog susreta koji 12. juna u Singapuru ima sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, a samit je ocenio kao "misiju mira".

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter