parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

DEVOJKE OBRATITE PAŽNJU: Ginekolozi ne podnose ove stvari!

 

Mnogim ženama odlazak ginekologu nije ugodan. No, redovni pregledi i otvoren razgovor sa specijalistom mogu i te kako doprineti zdravlju. Kako postići najbolju međusobnu saradnju? Ginekolozi otkrivaju šta ne vole kod svojih pacijenata...


Ovo je 6 stvari za koje ginekolozi tvrde da ne vole da žena uradi kada im dođe na pregled

 

1. Izvinjenja jer se niste depilirali


Vaš doktor ima na raspolaganju svega nekoliko minuta koje će provesti s vama, a to vreme definitivno ne želi trošiti kako bi utvrdio kada ste se poslednji put obrijali ili depilirali.
“Mnogo mi se pacijentkinja izvinjava jer se nisu obrijale “, navodi dr. Meuren Mulvihil.
“No, ja to i ne primećujem, niti znam da neko od mojih kolega na to obraća pažnju. Nas ne brine učestalost rešavanja dlačica već zdravlje. Dlake su normalna pojava i svi ih imamo”.

2. Kada odgodite pregled zbog mesečnog ciklusa


Svi ginekolozi slažu se u jednom: Ne odgađajte pregled zbog mesečnog ciklusa. Nove tehnologije koje se koriste za papa-test omogućuju da se dobiju ispravni rezultati iako je ‘ono’ vreme u mjesecu, objašnjava dr. Dana Džejkobi.
“Zapamtite, ja sam ginekolog i obavila sam puno porođaja, videla sam velike količine krvi”, jasna je ona.
"Draže mi je da se pacijenti drže zakazanih pregleda. Posebno je to važno ako obilno krvarite i to vas brine. Ima više smisla napraviti pregled tokom ciklusa jer je onda ginekologu jasnije šta se tačno događa. No, u ekstremnim situacijama, ako je krvarenje izuzetno obilno možda je bolje ipak odgoditi pregled", navodi dr. Nansi Lebovič jer bi se moglo dogoditi da iz laboratorija
zatraže novi papa test.

 

3. Kada sami sebi postavite dijagnozu


Postoje lekovi bez recepta kojima se možete obračunati s gljivicama tamo dole, no brine li vas bilo šta, obratite se prvo doktoru.
“Ne dolazite na pregled usred korištenja nekog od lekova jer nam je tada vrlo teško napraviti pregled. Za lečenje infekcije urinarnog trakta trebaju vam antibiotici na recept i kada počnete koristiti antibiotik obavezno ga popijte do kraja. Žene će se u normalnim okolnostima osećati bolje unutar 24 sata od početka korištenja leka, ali to ne znači da trebaju prestati uzimati lek”,
poručuje Bet Betaglino, lider neprofitne asocijacije koja se bavi obrazovanjem žena o njihovom zdravlju. Napominje da bi ako ste skloni ponavljanju infekcija bilo najbolje da se obratite doktoru.

4. Kada ne kažete koje lekove koristite


Možda mislite kako lekove koje pijete nije potrebno spominjati doktoru jer ne utiču na pregled ili kontracepcijske pilule po koje ste došli. Međutim, varate se. Ginekolog mora znati što od lekova uzimate, jer to može i tkako uticati na vaše zdravlje.


5. Kada ne kažete ni reč


Ginekolozi tvrde kako žele čuti sve šta vam je na umu, čak i ako se to vama čini glupim ili čudnim.
“Naša je odgovornost i dužnost da pomognemo pacijenticama doneti ispravne odluke o zdravlju. Možda je vama zbog nekih problema neugodno, ali mi ih gledamo svaki dan“, izjavila je Dana Džejkobi. U nekim slučajevima, stidljivost vam može ugroziti i život.
“Kad sam je upitala koliko to traje, ona je pocrvenjela što znači da je osip već jako dugo bio prisutan. Nakon daljnjih pretraga otkriveno je da ima limfom”.


6. Kada se ne testirate redovno na rak grlića maternice


Stručnjaci se slažu kako nema sumnje da redovni pregledi na rak grlića maternice mogu spasiti živote.
“Svi znamo za pacijentkinje koje su čekale predugo da bi potražile pomoć. Na primer  neugodni miris, nažalost, lako može biti dijagnostikovan kao rak grlića maternice IV stepena”, jasan je Betaglino.

 

 

Kurir.rs

Foto/Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
10:40 TOP - SHOP
11:00 Letnji kamp Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:05 Letnji kamp Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Letnji kamp Jutarnja kafica
14:00 Čađava mehana
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:35 Upoznajte parove
21:00 Kviz: Soba sreće
22:00 Letnji kamp - Live
02:30 Letnji kamp- Live