Izvor:
08.07.2017 u 16:51
0

LIČNA HIGIJENA JE NAJBITNIJA: Ovo se dešava zubima ako preskočimo samo jedno pranje!

Od malih nogu učili su nas kako je pranje zuba veoma važno za naše zdravlje, a evo i koliko ih puta dnevno trebamo prati.

Higijena zuba, je jako bitna i neophodna za naše zdravlje. Zato je redovno pranje i poseta zubaru nešto što bi trebalo da nam bude navika od malih nogu.

Naša usta su izvor raznih bakterija, a njihov je cilj da unište sve ono što se na zubima nalazi. U 24 sata, te se bakterije razvijaju u mikrokolonije, nastanjuju se na površini zuba i stvaraju naslagu pod nazivom biofilm.

Počinju se razmnožavati, otpuštati svoje metaboličke produkte koji rezultiraju neprijatnim zadahom – što je zapravo i glavni razlog zašto ujutro jedva čekamo oprati zube.

Ako zube peremo jednom dnevno, postaje veća šansa razvijanja plaka. Ako pranje zuba izbegavamo duže od toga, postoji veća šansa za oboljenjem od gingivitsa, upale zubnog mesa.

Ovo dentalno stanje nikako ne smemo ignorisati, pogotovo jer je ono reverzibilno, a u slučaju da se ono ne leči – nastaje paradontitisom, teži oblik upale zubnog mesa.

Tada, upala ne zahvata samo desne, već se širi po kosti i ligamentu i zahteva paradontološko lečenje.

Karijes je takođe jedna od dentalnih bolesti kojoj se podležete ako samo jednom dnevno perete zube. Ona je hronična bolest, a nastaje zbog neadekvatnog i neredovnog pranja zuba, izbora hrane i sličnih loših navika.

Pre nego što odlučite leći u krevet i ignorisati obavezu pranja zuba, razmislite kako je svaki vaš ostatak hrane – dar za bakterije i za njihovo razmnožavanje, pogotovo kada se radi o ostacima šećera.

Iako mnogi spominju pranje zuba pola sata nakon jela, mnogi stručnjaci napominju kako je dva puta dnevno temeljno opranje zuba dovoljno za održavanje zdrave zubne oaze.

Izvor: telegraf.rs
Foto:24sata.hr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter