Izvor:
06.03.2018 u 18:11
0

USKORO HAMBURGER IZ EPRUVETE: Sistetičko meso od matičnih ćelija životinja novost u menijima širom sveta!

Sintetičko meso, proizvedeno od matičnih ćelija životinja koje se koriste za ishranu, uključujući i hamburgere, kobasice, komadiće piletine, guščiju i pačju džigericu, moglo bi da se pojavi na tržištu u Aziji i SAD već do kraja ove godine, tvrdi Džoš Tetrik, direktor kompanije za proizvodnju čistog mesa iz San Franciska "JUST".

On je za CNN i Gardijan, međutim, izjavio da industrija čistog mesa prethodno mora da savlada značajne prepreke, kao što su percepcija u javnosti i "čulni doživljaj" proizvoda, ali i komunikacijske i zakonske probleme.

Čisto meso će "ostati samo fantazija ako ne ponudimo potpuni čulni doživljaj", kaže on. To znači da meso mora da ima odgovarajuću boju, teksturu, miris, ali i rok trajanja.

Neki, međutim, veruju da će, zbog dugotrajne procedure za dobijanje dozvola proći još nekoliko godina pre nego što počne masovna prodaja sintetičkog mesa. Među njima je i profesor Mark Post, direktor istraživanja u holandskoj kompaniji "Mosa Meat", u kojoj je proizveden prvi sintetički hamburger.

Kompanija "Memphis Meats" iz San Franciska, investira oko 1.800 funti (2.400 dolara) u proizvodnju svega 450 grama govedine, ali će cena padati s napretkom tehnologija, pa očekuju da će u naredne tri godine izbaciti prve proizvode na tržište.

Prvi Postov veštački hamburger, proizveden 2013, koštao je 330.000 dolara, ali kada se nađe u prodaji, njegova cena će iznositi oko 11 dolara, procenjuje on.

Prema podacima Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO), industrijalizovana poljoprivreda uzrokuje klimatske promene, zagađenje vazduha, propadanje zemljišta i šuma, kao i smanjenje biodiverziteta, a industrija mesa je odgovorna za 18 odsto emisije gasova koji izazivaju efekat stakle bašte. Očekuje se da će taj odnos i dalje rasti, jer se u državama koje se brzo razvijaju poput Kine i Indije, jede više mesa.

Kako se pravi "meso iz epruvete"?

Matične ćelije se uzimaju iz mišićnog tkiva živih životinja. Ove ćelije, koje imaju sposobnost da se regenerišu, uzgajaju se u laboratoriji u mešavini šećera i minerala. Nakon toga se stavljaju u rezervoar bioreaktora i razvijaju u poprečno-prugasto mišićno tkivo, koje je posle svega nekoliko nedelja spremno za upotrebu.

Prvo laboratorijski uzgajano goveđe meso (hamburger iz epruvete) stvorili su holandski naučnici 2013. a u martu 2017. kompanija "Memphis Meats" iz San Franciska bila je prva koja je uspešno uzgajila pileće meso od matičnih ćelija.

Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter