Izvor: BSC happy
16.12.2023 u 20:24
0

EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Ekonomista otkrio koliko novca treba Ukrajini mesečno za ratovanje

Uticaj međunarodnih faktora, promene na mapi sveta, sve turbulentnija dešavanja na Bliskom istoku, paralela sa ratom u Ukrajini, kao i ostala goruća pitanja iz vizure najeminentnijih poznavalaca trenutne globalno političke situacije samo u emisiji "Aktuelnosti"

U večerašnjoj emisiji „Aktuelnosti“ na Happy TV govore: ekonomisti Bojan Dimitrijević i Vladimir Đukanović i urednik „Fronta“ Andrej Mlakar.
661. dan SPECIJALNE VOJNE OPERACIJE / 71. dan RATA U IZRAELU

Vladimir Putin je, saldirajući ukrajinsku kontraofanzivu, rekao da su u njoj izgubili 747 tenkova i 2.300 drugih oklopnih vozila i potvrdio je da će mir u Ukrajini nastupiti kad Rusija ostvari ciljeve specijalne vojne operacije. Zapad se tome nije nadao, ali se to moglo očekivati. Ponovio je Putin ciljeve – demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, što podrazumeva prisiljavanje Ukrajine na potpunu kapitulaciju. Situacija je došla do tačke koja se može smatrati nečim novim, mada su neke procene da kapitulacija Ukrajine nije daleko, ako joj Zapadni saveznici uskrate novu pomoć.

Čitavo bogatstvo

-Prilično sam blizak tom mišljenju, ako izostane pomoć. Posle Orbanovog veta to je 50 milijardi manje od EU za tri godine, a SAD daju dvostruko toliko na godišnjem nivou. Ukrajini je potrebna pomoć u dvostrukom smislu. Jedno je vojna pomoć, a drugo finansijska pomoć za održavanje budžeta, socijalnog mira i troškova za vojna lica i one koji ratuju i za kakvo-takvo funkcionisanje ekonomije na toj teritoriji. To je negde od 5 do 7 milijardi mesečno, što je više od 60 milijardi godišnje. Za sada je jedan dobar deo te pomoći, kada je reč o EU blokiran, a blokiran je i u Kongresu – ističe ekonomista Bojan Dimitrijević.

Dodao je da neki ozbiljni analitičari procenjuju da, ukoliko Ukrajina ne dobije novo oružje, da će možda imati municije i oružja za dva do tri meseca ratovanja.

– Ukrajina je apsolutno i potpuno zavisna, u prvom redu od SAD, a onda i od EU. Čak i ako se pomoć odblokira, verovatno neće biti u istom intenzitetu – ističe ekonomista.

U „Aktuelnostima“ se osvrću i na grčevito držanje Ukrajine za Marinku i Avdejevku, odnosno južno-donjecki front.

Ruska klješta

Zašto je to tako, Andrej Mlakar, urednik „Fronta“ je podsetio na važnost Avdejevke, Marinke i Nove Mihajlovke.

– Tamo se nalaze artiljerski položaji, položaji raketnog sistema. Avdejevka je karakteristična, jer je prva ukrajinska „mažino“ linija. Tu se nalazi 47. mehanizovana brigada, jedna od devet najelitnijih – naglasio je Mlakar te dodao da je Rusija stvorila neku vrstu klješta u toj oblasti kojima pritiska.

Mlakar je istakao i da je, prema analizama koje je uradio sa kolegama iz „Fronta“, procenjeno da Ukrajina u ovom pravcu dobija 15 granata sledovanja dnevno, s tim što sa ruske strane sledi 100 do 150 granata dnevno.

Još će rat trajati

Za ekonomistu Vladimira Đukanovića je očigledno da će ovaj rat trajati.

-Svima kažem, ako ti nije jasno šta se dešava – prati novac. Ruski budžet je za sledeću godinu podignut značajno, na nekih 6,5% BDP-a, a za 2025. budžet je preko 4%, tako da je meni jasno da Rusija planira da ratuje još minimum dve godine. S druge strane, pomoć sa Zapada i SAD Ukrajini se „zaglavila“, ponajviše zbog nekih njihovih unutrašnjh razmirica. Zato pomoć sa Zapada prema Ukrajini ide kilavo i Ukrajinsci imaju problem koliki imaju. Zato jeste stara ruska strategija „iscrpi neprijatelja“ – rekao je Đukanović, pa ponovio da će rat sigurno još trajati i da će žrtava još biti.

-Kontraofanziva je kolabirala, nije uspela. Da li će biti sledeća, teško je reći. A Ukrajini svakako za nastavak rata treba mnogo novca – naglasio je ovaj ekonomista.

Pratite „Aktuelnosti“, samo na Happy TV!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter