Izvor: BSC happy
23.12.2023 u 20:21
0

EMISIJA „AKTUELNOSTI“ SAMO NA HAPPY TV: „Rusija je samlela kijevsku vojsku i NATO plaćenike“

Informativna emisija „Aktuelnosti“ na Happy televiziji okupira čitav region svojim opsežnim analizama specijalne vojne operacije u Ukrajini, sukobu Izrala i Palestine, koja svakog dana dobija neke nove obrise, ali one ključne reference, statistike i prognoze svake večeri sa širokom auditorijumom dele uvaženi stručnjaci čije opservacija nude širu sliku ove ratne tematike.

Ove večeri gosti „Aktuelnosti“ su: dr Srđan Perišić, profesor geopolitike, prof. Dragana Mitrović, direktorka Instituta za azijske studije i redovni profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i dr Aleksandar Mitić sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

EMISIJA „AKTUELNOSTI“ SAMO NA HAPPY TV: Nakon povlačenja SAD, vlada u Kabulu nije imala dovoljno unutrašnje snage da se izbori protiv Talibana

SPECIJALNA VOJNA OPERACIJA, DAN 668

Na današnji dan 1943. se završila bitka za Dnjepar, što je bio jedan od najvažnijih i prelomnih trenutaka u Drugom svetskom ratu. Prošlo je 80 godina od ove operacije koja se vodila na frontu dužine 750 kilometara. Ukupna dužina frontova sada u Ukrajini je oko 2.000 kilometara. Pre 80 godina je bila velika operacija koja nije dugo trajala, mnogo kraće nego sadašnji rat u Ukrajini. Veliki deo sveta misli da Rusija može mnogo brže da napreduje ali da to iz nekog razloga ne radi.

Profesor geopolitike dr Srđan Perišić ističe da rusko Ministarstvo odbrane, ruski generalštab pre svega, koji vodi celu vojnu operaciju u Ukrajini je donelo odluku kako će da ide operacija.

Iz odbrane u napad

-Rusija mora da razmišlja o svim segmentima ovog globalnog sukoba. On nije samo oružani konflikt u Ukrajini već je i ekonomski rat, diplomatski rat, medijski rat, informacioni rat, rat u kulturi, pa čak i u sportu. To su sve segmenti ovog globalnog rata. Što se tiče oružanog konflikta na području, sada već vidimo, bivše Ukrajine ruski generalštab se opredelio da, od septembra prošle godine, krene u aktivnu odbranu. U godinu i više dana je samlela ukrajinsku vojsku, bolje rečeno NATO vojsku i kijevskog režima. Ruska vojska je aktivnom odbranom privlačila snage kijevskog režima i NATO plaćenika i samlela ih. Zapad više ne može da prati tu potrošnju municije – ističe dr Perišić.

Istakao je da je skoro 500.000 mladih vojnika primljeno u rusku vojsku i da se sa 20-godišnjacima ide u napad, „a kada će to biti, to niko ne zna“.

Udarac iz SAD-a

Dr Aleksandru Mitiću se takođe čini da je rat u Ukrajini pred prekretnom fazom.

-Već neko vreme se nalazimo u fazi prekretnice. Rusi su u poslednjih nekoliko meseci zauzeli više teritorije nego što su izgubili. Samo u 2023. su u velikoj prednosti na terenu, a da ne pričamo u ostalim aspektima rata, koje je Srđan spomenuo. Nove garniture vlasti koje dolaze su mnogo skeptičnije prema slanju oružja Ukrajini, a tek predstoji kampanja u SAD, koja će zadati poslednji udarac da Ukrajina može krenuti u bilo kakvu ofanzivu – naglašava dr Mitić.

Anti-ruska alatka

Na činjenicu da mnogi predviđaju poraz Ukrajine a da Kijev ne odustaje od rata, prof. Dragana Mitrović se nadovezala na vest da je britanska ratna mornarica potpisala desetogodišnji ugovor o saradnji sa ukrajinskom ratnom mornaricom.

-Vrlo zanimljivo u ovom momentu, kako bi joj pomogla da unapredi, učvrsti svoje pozicije na Crnom moru. Tu se radi o velikom interesu Velike Britanije i drugih država, koje koriste Ukrajinu. Mi smo od početka tako i videli ovaj tragični sukob i tako ga tumačili. Dokle god je u Kijevu vlast koja je poslušnik i izvršitelj namera velikih sila, ovaj rat će se nastaviti – smatra dr Mitrović uz komentar da je nelogično za Rusku Federaciju i da se ne bi smatralo uspehom ukoliko bi ona sada prekinula ratna dejstva i upustila se u mirovne pregovore.

-Rusija je i započela ovaj rat jer je videla upotrebu Ukrajine kao anti-ruske alatke i kao egzistencijalnu pretnju pa se kao velika sila grupisala da bi eliminisala tu pretnju. Pretnja nije otklonjena dok Rusija ne ovlada svojim drevnim teritorijama i ne potisne Ukrajinu, a dokle će ići u ofanzivu ne možemo znati jer je to politička odluka. A sva je prilika da je ta odluka daleko – mišljenje je dr Mitrović.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter