Izvor: BSC Happy
15.02.2023 u 20:37
0

General Mitar Kovač u emisiji „AKTUELNOSTI“: „To je ta strategija koja će na kraju sigurno uzrokovati kapitulaciju ukrajinske vojske!“

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 357. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Rusi napadaju Kupjansk, Ukrajinci su prinuđeni da se povuku iz Časovog Jara i teško drže liniju odbrane. Teško je i Americi čija ekonimija je pred kolapsom, prema rečima predsednika SAD Džozefa Bajdena, i zato pritiskaju Ukrajince da naprave neku veliku promenu na liniji fronta.

Naši sagovornici na ove i ostale teme povezane sa sukobom u Ukrajni bili su:  prof. dr Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo, ekonomista prof. dr Bojan Dimitrijević i general prof. dr Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbedonosnog foruma.

ALEKSANDAR ŠEŠELJ ZA „AKTUELNOSTI“: „Kada bi isporučili avione Ukrajini, onda bi mogli da traže nuklearne projektile… Oni nemaju nikakve granice“

General Mitar Kovač komentarisao je navode da akcenat ruske taktike nije više na osvajanju teritorija, već na uništavanju vojne tehnike neprijatelja.

„Naravno da je to nova i strategija i taktikam, kako upotrebe rodovskih jedinica, tako i združenih. N a samom početku ovoga rata, pa i sredinom, a i na kraju prethodne godine, govorilo se o tome da Rusija nema snage da ide u veće prodore, a u suštini radi se zaista o novoj taktici upotrebe snaga. Oni sabiraju sredstva koja unište i broje vojnika i prave preciznu evidenciju po tipu sredstava i po jedinicama iz kojih potiču ta sredstva i to je taj proces demilitarizacije“, smatra general.

Kovač je dodao da su Rusi na vreme prepoznali opasnost dubokih prodora na ukrajinsku teritoriju.

„Shvatili su neke lekcije, ne samo svoje, nego i onih ekspedicionih vojski iz minulih ratova. Nije samo bitno proći kroz teritoriju i završiti neki rat za 20 dana, ako nije kontrolisana teritorija, ako su ostale oružane formacije. Upravo NATO je pripremao grupe ukrajinskih oružanih snaga misleći na takvu strategiju, da će Rusija preduzeti velike operativne prodore u dubinu teritorije, da će bokovi tih kolona ostati izolovani i da će gerilskom i partizanskom taktikom sukcesivno nanositi gubitke. Srećom oni su na vreme prozreli tu opasnost, idu temeljito, postepeno,  oni vrše suštinski demilitarizaciju postepenim i malim pomacima i oslobađanjem teritorija“, izjavio je Kovač u emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY.

On je dodao da se to jasno vidi iz ruskog delovanja u proteklih mesec dana.

„To se jasno vidi i minulih mesec dana posebno, zbog toga su se i na Zapadu začudili zašto sada sa tolikim grupama vojnika ne krenu u ozbiljnije ofanzivne prodore. Oni znaju da nakon razbijanja fronta demilitarizacija ukrajinskih oružanih snaga mogu otići na bilo koju lokaciju u Ukrajini bez ikakvog ozbiljnijeg otpora i to je ta strategija koja će na kraju sigurno uzrokovati kapitulaciju, u nekom momentu ukrajinske vojske“, izjavio je Kovač.

Žarko Rakić za „AKTUELNOSTI“: „Politička elita koja se ne osvrće na svoje birače doživeće ubedljive poraze!“

General je pojasnio šta znači ne kontrolisati teritoriju i omogućiti gerilski rat.

„Uzeti teritoriju, malo pre sam pokušao objasniti, šta znači proći za mesec dana, doći na zapadne granice Ukrajine, a ne kontrolisati teritoriju i omogućiti gerilski rat u dužem vremenskom periodu. Nisu slučajno američke izjave bile, i političara i vojnika, da može ovaj rat da potraje i deceniju. Mislili su upravo da će se desiti to što se nije desilo. Rusi ozbiljno, na kontrolisanoj teritoriji, ne dozvoljavaju prodor diverzantskih grupa ili manjih grupacija ukrajinskih oružanih snaga po njihovoj dubini i da ugrožavaju njihovu logistiku. Oni suvereno kontrolišu teritoriju na kojoj jesu i polako bukvalno melju ukrajinsku vojsku“, zaključio je general.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter