Izvor: HAPPY BSC
31.12.2022 u 21:50
0

„Sankcije Rusiji simbol očaja i nemoći!“, u novogodišnjoj emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U novogodišnjoj emisiji „Aktuelnosti“ gostovali su Siniša Ljepojević – novinar, dr Aleksandar Mitić – Institut za politiku i privredu i prof. dr Bojan Dimitrijević – ekonomista.

U novogodišnjoj emisiji „Aktuelnosti“ gostovali su Siniša Ljepojević – novinar, dr Aleksandar Mitić – Institut za politiku i privredu i prof. dr Bojan Dimitrijević – ekonomista.

– Sankcije su u ovom periodu simbol očaja i nemoći. Pribegava se sankcijama koje postaju besmislene jer se već dogodila povezanost na globalnom nivou ekonomije posebno onih zemalja koje imaju prirodne resurse i industrijski razvijenih zemalja. Možemo reći da su sankcije neka vrsta samoubistva zemalja koje zavise od tih prirodnih resursa, pre svega u Evropi. Rusija se već dugo godina priprema za takvu situaciju. Ruske procene su bile još pre 10 godina da će to ići u ovom pravcu. Rusija se pripremila u najvećoj meri. Sankcije uvek mogu da uspore neke projekte, ali je očigledno da se Rusija potpuno pripremila na ovu situaciju, iako možda nisu predvideli baš sve sankcije. U svakom slučaju Rusija je preživela glavni udar i priprema se na to da će sankcije dugo trajati – istakao je Ljepojević.

HappyTV
U POSLEDNJOJ NOĆI OVE GODINE OTKRIVAMO NAJSTROŽE ČUVANE TAJNE: Ne propustite specijalnu emisiju „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY večeras u 20 časova!

Prof. dr Bojan Dimitrijević je naglasio da je Zapad verovatno očekivao, o čemu su i javno govorili, da će biti neka vrsta ekonomskog blickriga, kao i da će sankcije u par meseci naročito ići na slabljenje rublje koja bi onda urušila čitav finansijski i ekonomski sistem zemlje.

– Oni su očekivali da će se to desiti u kratkom roku i sa velikim intenzitetom i da će praktično čak i u slučaju pokretanja vojne operacije Rusija možda u dva, tri meseca biti primorana da te operacije obustavi i da ponižena uđe u pregovore – kazao je on.

Na pitanje koji su ključni potezi ekonomske kontraofanzive Rusije, Dimitrijević je rekao da su u pitanju potezi vezani za jačanje rublje i kontrolu kapitala i dodao da je Rusija donela čitav niz mera čiji je cilj bio kontrola iznosa kapitala, što je najviše usporilo negativne efekte sankcija.

– Rusija je vrlo brzo počela da stvara alternativne lance snabdevanja. Povećanje izvoza energenata u Kinu, Indiju i druge zemlje bilo je blagovremeno pripremljeno. Rusija je nagomilala ogroman unutrašnji fond koji ima i ulogu rezerve budžeta, kao i socijalnu ulogu. U pitanju je kohezioni socijalni fond od par stotina milijardi dolara. Možda najhrabriji i najmanje očekivaniji potez bio je zahtev da se gas i nafta plaćaju za rublje, naročito evropskim zemljama. Posle čitavog niza mera došlo je do stabilizacije rublje – rekao je on i dodao da pokušaj izolacije Rusije nije uspeo, jer dve trećine sveta nije uvelo sankcije.

Prema njegovim rečima, Rusija se okrenula ka Istoku i dobila poene na ekonomskom i spoljno – političkom planu u odnosu na afričke zemlje.

HappyTV

Dr Aleksandar Mitić istakao je da danas za razliku od 23. februara kada je počela specijalna vojna operacija, u svakom vodećem američkom časopisu koji se bavi spoljnom politikom koristi se termin multipolarnost.

– Činjenica je da su započete promene dugotrajne i što više traje ovaj sukob sve će više i više izlaziti činjenice na videlo i procesi će biti vidljiviji. Tri četvrtine sveta nije uvelo sankcije Ruskoj Federaciji što je impresivan broj koji dokazuje da je zapadna diplomatija u neku ruku bankrotirala na svetskom globalnom planu. To je veliki poraz Zapada i pobeda ne samo Rusije, već u neku ruku i pobeda Kine – rekao je Mitić.

HappyTV
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter