Izvor: Novosti.rs
25.07.2023 u 20:25
0

OBJAVLJEN STRIP ALBUM „IZBOR“, 13. U POPULARNOM SERIJALU „VEKOVNICI“ : Amazonke protiv predrasuda

NOVI je, trinaesti album strip serijala "Vekovnici", po mnogo čemu osoben - najpre po temama sa kojima se ovoga puta uhvatio u koštac autor priče, scenarista Marko Stojanović, temama koje na prvu smeštamo u folder pod oznakom "ženske", a potom i po tome što je ovu priču crtežom ispripovedalo jedanaest autorki!

Album nosi znakoviti naslov „Izbor“, koji umnogome sažima suštinska pitanja kojima se ova pripovest bavi. A bez obzira na to što priča prati poslednju Amazonku, dakle ratnicu poteklu iz vrlo ženskog okruženja, njenu borbu sa sobom i mnogim smrtnima i besmrtnima u ipak tako muškom svetu.

– „Izbor“ nas sve navodi da se zapitamo o sopstvenim (ne)mogućnostima izbora u ovom, našem, svetu današnjice, makar u teoriji uznapredovalom ka toliko žuđenoj ravnopravnosti žena.

Stojanović je „Izbor“, priču koja prethodi onoj koju već duže od decenije i po pripoveda kroz „Vekovnike“, o potrazi Aresove kćeri za pravdom ali i razrešenjem mnogih, ženskih dilema i nedoumica, mudro poverio ekskluzivno ženskoj ekipi crtačica. Osim što sama ta činjenica predstavlja (opet) ekskluzivitet na stripskoj sceni mnogo široj od naše, rezultirala je i celim spektrom crtačkih stilova, što je od početka zaštitni znak „Vekovnika“. Jer svaka od njih jedanaest je, očekivano, ucrtala svoj žig i poetiku na poneku od tabli ove storije o bogovima, ljudima i, naravno – ženama, te trinaesti album „Vekovnika“ tako pruža izuzetan uvid u strip-stvaralaštvo žena na ovim prostorima.

Upravo zbog ovog poslednjeg svojstva, ili ostvarenog cilja, trinaestog albuma, crteži i table koje ga čine postale su deo postavke „Vekovnice“, izložene početkom jula meseca u Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“ u Leskovcu. Fakat je da je voljeni, najdugovečniji naš strip serijal posle 15 godina postojanja obogaćen po mnogo čemu specifičnim albumom, uz učešće autorki iz Srbije, Hrvatske, Grčke, Rumunije, Bugarske i Turske. Jedna od njegovih osobenosti je, kako uviđa istoričarka umetnosti mr Anica Tucakov pišući o ovom izdanju, „prisustvo isključivo ženskih autora na dominantno muškom terenu – u polju avanture, fantazije i istorije“.

– Autorke stripa su učešćem u ovom projektu pozvane da preispitaju stereotipe koji prate prezentaciju većine ženskih karaktera, odnosno mehanizme kreiranja kulturnih i društvenih identiteta. Na taj način bile su u mogućnosti da se izbore za autentičan pogled na žene u jednom klasičnom žanru, a nova era dominacije žena-ratnica pružila im je mogućnost istraživanja koja su se kretala u okvirima samostalnih i hrabrih ličnosti – zapaža Tucakov.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter