Izvor: Tanjug
05.06.2022 u 10:57
0

PIROTSKI HOLIVUD: Filmsko selo na Staroj planini postalo magnet za filmadžije

Idilično staroplaninsko selo Pokrovenik od sela kome je pretio nestanak sa demografske mape, postalo je pravo filmsko selo koje svojom netaknutom lepotom i autentičnom arhitekturom predstavlja pravi magnet za filmske ekipe iz celog sveta.

Ono što filmske ekipe dovodi u ovo selo jeste ambijent u kome kao da je vreme stalo, kuće napravljene u skladu sa drevnom staroplaninskom arhitekturom, kakva se drugde ne može sresti i nestvarna priroda i okruženje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U selu živi četrdesetak meštana, a verovatno najzaslužniji za „buđenje“ ovog staroplaninskog sela je predsednik Mesne zajednice Pokrevenik Slavoljub Kostadinović.

Kako je Kostadinović kazao, ovo selo je, između ostalog, zahvaljujući i velikom interesovanju filmadžija, postalo važna tačka na turističkoj mapi Srbije.

-Prvi film ovde je radila australijska produkcijska kuća, meštani su tu dobro prošli jer su izdavali kuće, štale i druge objekte i ostvarili lepe prihode.

Drugi film je radila domaća produkcija iz Niša, a u najavi je dolazak novih ekipa.  Mi smo na raspolaganju svima i nadamo se dobroj saradnji na obostrano zadovoljstvo -kaže Kostadinović.

Po njegovim rečima, ono što je oduševilo filmske ekipe jeste netaknuta drevna arhitektura, kuće stare i preko stotinu godina od kojih su mnoge potpuno očuvane, sa kamenim krovovima i kamenim ogradama.

Sve kuće rađene su autentičnim stilom gradnje – od kamena, drveta i blata, dok su krovovi kuća od kamenih ploča.

Film je nedavno ovde snimala visokobudžetna produkcija iz Australije, snimana su i ostvarenja domaće kinematografske industrije, u narednom periodu zainteresovanost za snimanje u selu u kome kao da je vreme stalo, izrazile su brojne produkcije iz zemlje i inostranstva.

Dragan Novaković iz Turističke organizacije Pirot, kazao je za Tanjug da je selo Pokrovenik jedinstveno i autentično.

HARISON FORD OBJAVIO SJAJNU VEST! Novi nastavak „Indijane Džonsa“, a evo i kada!

-Ovde imate najmanje osamdesetak kuća čiji su krovovi pokriveni velikim kamenim pločama što je zaista fenomenalno. Ljudi su došli, snimili lokaciju i mi smo ovde imali već tri filmska ostvarenja koja su snimljena na opšte zadovoljstvo meštana, a sve to je uticalo i na povećano interesovanje turista pa tako sada ovde imamo tri vidikovca sa fenomenalnim pogledom. Imamo izuzetno lepo mesto za uživanje -kaže Novaković.

Književnik i novinar Dragan Jovanović kaže da veruje da je ovo selo zapravo rodno mesto rimskog imperatora Konstantina, čemu u prilog, osim ostataka rimskog vodovoda u selu, govori i činjenica da je to selo jedno od dva u Srbiji, koje kao seosku slavu slavi upravo Cara Konstantina.

-Ovde je možda i rođen Car Konstantin, pogotovu što ispod Sofije prema nama postoji polje koje se zove Jelenino polje. Ispašće da je ona možda odatle, ali da je ovde rodila Konstantina jer je po meni ovo očigledno bila veoma važna rimska varoš, a Jelena je bila, ono što bismo danas rekli, kafedžika.Ona je verovatno držala svoju prvu tavernu ovde i tu je sa nekim začela cara Konstantina jer se ime njegovog oca ne zna pouzdano ali se pretpostavlja da je to Dioklecijan- kaže Jovanović.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter